Helyi kultúra

2017.09.14. 08:30

Különböző textilművekből inspirálódhatnak és dolgozhatnak a diákok

A szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum és a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum közös mintaprojektet indít szakiskolásoknak A divat elhalványul, a stílus örök munkacímmel. A feladat: három öltözék megtervezése és elkészítése.

Pintér Viktória

A szakiskolások között folyik az ötletbörze a képtár műhelyében Fotó: Nagy Jácint

A projekt egyetlen kérdés mentén állt össze: hogyan inspirálhatják az olyan kulturális közintézmények, mint a könyvtárak vagy a múzeumok az oktatást? A mintaprojekt kifejezés arra is utal, hogy a folyamatos munkával, a munkafolyamat részletes dokumentációjával erre a kérdésre szeretnének válaszalternatívát kidolgozni. A projekt egyetlen kérdés mentén állt össze: hogyan inspirálhatják az olyan kulturális közintézmények, mint a könyvtárak vagy a múzeumok az oktatást? A mintaprojekt kifejezés arra is utal, hogy a folyamatos munkával, a munkafolyamat részletes dokumentációjával erre a kérdésre szeretnének válaszalternatívát kidolgozni. Csapláros Andrea, a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum igazgatója kiemelte, hogy ezt a mostani munkatervet nem óvodásokkal vagy általános iskolásokkal, hanem a középiskolásokkal szeretnék megvalósítani. Ezért választották a divatot is vezértémaként, mert a szervezők bíznak abban, hogy ez a mai fiataloknak is kihívás, izgalmas feladat lesz. A bázist a Szombathelyi Képtár adja.

A szakiskolások között folyik az ötletbörze a képtár műhelyében Fotó: Nagy Jácint

Cebula Anna igazgató a megnyitón arról beszélt, hogy a képtár élő helyszínként tud a program mögé állni. Az itt található kb. 3500 darabos textilgyűjtemény adja a diákoknak az inspirációt a tervezéshez. A bevezetők után rögtön kinyílt a műhely, és meg is kezdődhetett a közös munka. Három hatszögű asztalt ültek körbe a Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium és az Oladi Szakgimnázium és Szakközépiskola tanulói. Előttük hatalmas fehér papír várta, hogy elinduljon az ötletbörze. Bodorkós Orsolya múzeumpedagógus, a műhelymunka vezetője vázolta a félév feladatait. Elmondta, hogy a tanulók használhatják a textil minden dimenzióját a tervezőmunkánál, ugyanúgy a kivitelezési és anyaghasználati eljárásokat, mint a motívumokat. A munkafolyamatot a tanulóknak egy nyilvános Facebook-csoportban végig dokumentálniuk kell, majd decemberben egy bemutatóval zár a projekt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában