HALADÁS KIÁLLÍTÁS

2017.10.12. 08:30

A Haladás stadion története: Marhavásártól az UEFA IV-es stadionig

Anno marha- és lóvásárokat tartottak a mai Haladás Sportkomplexum területén, amit néhány héten belül megújult formájában átadnak.

Pum András

 

A tárlat jövő tavaszig látogatható a könyvtárban Fotó: Nagy Jácint

A Sportpályától a stadionig címmel nyílt kiállítás a Berzsenyi Dániel Könyvtár második emeleti olvasótermében. A tárlat a Haladás-stadion építésének történetét követi végig 1921-től napjainkig. Az újságcikkekkel és dokumentumokkal illusztrált időutazás a stadion építésének kezdetétől datálódik. Érdekesség, hogy a stadion helyén anno marha- és lóvásárokat tartottak. Az első Haladás-stadiont 1922. május 7-én adták át. 1945-ben az ülőtribün előtti részt bombatámadás érte. Az újabb csapás 1965-ben jött, akkor a Gyöngyös kilépett medréből és elöntötte a stadion területét. A következő mérföldkő 1976 volt, akkor készült el az újjáépített stadion, amely 1989-ben villanyvilágítást kapott. Majd elérkeztünk napjainkig, most már csak pár hét, és felavatják a 9 ezer főt befogadó, UEFA IV. kategóriájú labdarúgó-stadiont és multifunkcionális sportcsarnokot. A kiállítás – mely a (Sz)épülő Szombathely címmel most indult sorozat első tárlata – jövő év március 31-éig látogatható.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!