CIVIL SZENTPÉTERFA

2017.10.24. 20:22

Idén is nagy siker volt a miCROfon

Az ősz beálltával valóságos kulturális nagyüzem indult a grádistyei, határ menti kis faluban. Legutóbb a horvát könnyűzene oltárán áldozhattak annak hódolói.

Civil

Payrits Karmela, a grádistyei régió (egyik) tehetsége Fotó: László Antal

 

Payrits Karmela, a grádistyei régió (egyik) tehetsége Fotó: László Antal

Az Országos Horvát Önkormányzat tavaly indított útjára miCROfon Horvát Dalverseny címmel egy, hazánk minden horvátok lakta régiójára kiterjedő ifjúsági rendezvénysorozatot. A kezdeményezés célja, hogy a népzene és a néptánc mellett a modern horvát zene is fórumot kapjon. A grádistyei régióban Szentpéterfa másodszor volt házigazdája az ifjú horvát énekesek tehetségkutató találkozójának. A tizenkét fellépő a Dráva menti, baranyai, bácskai, pesti, zalai, Mura menti és grádistyei régió horvátok lakta településeiről érkezett, horvát iskolák, horvát közösségek ajánlásával. A színházterem megtelt a minden korosztályt képviselő közönséggel. A Horvátzsidányból érkezett Steiner Mirjana és dr. Handler András narrátorok humoros felvezetésekkel hívták színpadra a jelenlegi horvátországi pop, rock és etno sikerszámokat előadó énekeseket. Valamennyi fellépő magabiztosan, átéléssel énekelt. A kíséretet Harangozó Róbert vezetésével egy horvát együttes biztosította. A Kópházáról, Undról, Sopronból, Nardáról és Horvátzsidányból érkező válogatott zenészek már hónapok óta készültek arra, hogy az énekeseknek segítő hátteret adjanak. A szakmai zsűri olyan kiválóságokból állt, mint Proszenyák István, a Letenyei Zeneiskola igazgatója, Vizvári Zoltán, a Vizin tamburazenekar tagja, a Magyarországi Horvátok Kulturális és Képzési Központjának vezetője, Völgyi Géza, több ausztriai és magyarországi tamburazenekar vezetője. Az előadók többségében szerelemről, kapcsolatokról énekeltek, természetesen horvát nyelven – óriási közönségsikert arattak, minden énekest vastaps kísért már a dalok utolsó taktusaitól.

Az első helyen Gráf Vivien (baranyai régió), a második helyen Payrits Karmela (gradistyei régió), a harmadikon Kapuvári Veronika (Mura menti régió) végzett, különdíjat vehetett át a legvidámabb produkcióért Erdélyi Benjamin (Dráva menti régió).

László Antal

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában