Országos Könyvtári Napok

2017.10.04. 13:45

Mesével, zenével nevelnek az Országos Könyvtári Napokon

A kicsiket is érdekes, izgalmas és hasznos programok várták Sárváron és Szombathelyen is az Országos Könyvtári Napok programsorozat részeként.

Tóth Kata, Pintér Viktória

 

Gerbert Judit zenés- mozgásos- verses foglalkozással tanítja az apróságokat Sárváron Fotó: Szendi Péter

SZOMBATHELY

Ezer meg ezer lépcsőt teszünk meg a Szivárvány ovisokkal, megyünk még az üveghegyen is túl, ott ahol a kurta farkú malac is túr. Ott fenn, a Berzsenyi Dániel Könyvtár tetőterében aztán kiderül, hogy nem a malacokról, hanem a tehenekről, kecskékről, birkákról cirmosokról és házőrzőkről szól majd a mese. Baksa Eszter, vagyis Eszti néni mindenkit nevén nevez. Bemutatkozás után lehet belépni ebbe a térbe, a bizalom körébe. A mesék világában ez mágikus dolog. Ha tudod valakinek a nevét, hatalmad van fölötte. Itt persze, csak a figyelmet szerette volna hatalmába keríteni a mesélő. A falu világa mesés, ebből nyíltak a történetek. Például az, hogy kilenc tehén hogyan juttat el 5 falu 100 házához friss házi tejet. Mert, hogy Kisasszony, Cifra, Bözsi, Franci, Csoki, Kati, Zsuzsi, Ügyes 100 liter tejet ad naponta. Működnek a mesei számok. Izgalmas világba csöppentek a jó részt városi gyerekek, meg tudták, ahogy az egyik kislány szájából elhangzott: Hogyan kell megfejteni a tehenet. Akárcsak a meséket, ezt a világot is érdemes megfejteni. Mert hatalmas, kimeríthetetlen kincsekkel rendelkezik. Mindig jó, ha van egy mese/életmondó, aki elhozza nekünk ezt a már kevésbé ismert világot, ahogy ő mondta, a parasztasszony világát. Szoknyájának ezer ráncán, ezer szálon szaladtak az egykori élmények, élettapasztalatok. Megőrzött időt hozott Baksa Eszter.

A könyvtár egész héten programokkal várja a vendégeket. Ma 17 órakor Horváth Imre előadássorozata folytatódik. A boldogság zenei megjelenéséről fog beszélni. Október 5-én, holnap Hideg István, a szombathelyi Matrózmúzeum alapítója beszélget Spiegler Tibor helytörténésszel.

 

SÁRVÁR

Csak tiszta forrásból – ez az Országos Könyvtári Napok idei jelmondata. Mi is lehetett volna aktuálisabb az alkalomból, mint kodályi elvek alapján a kisgyerekkori zenei nevelést célzó ölbeli játékokat játszani anyáknak és babáiknak Gerbert Judit Ringató-foglalkozásán. Baba-vár címmel kezdődtek a programok a sárvári könyvtárban: a szőnyegre telepedve édesanyák, nagymamák daloltak, játszottak sétáltatókat, hangutánzókat és lovagoltatókat a gyerekeikkel, unokáikkal. A kislányok, kisfiúk pedig kavarták a kását, sütötték a pogácsát, együtt hajladoztak, csúszdáztak és dülöngéltek furulyaszóra, triangulumra – örömmel zenélt, zenével nevelt a foglalkozásvezető. „ Nézd itt az ingó-bingó bimbó rózsabimbó, rózsaszál” – hazáig kitartott az utolsó mondóka.

Ma táplálkozással kapcsolatos előadásra várják a vendégeket, szombaton délelőtt pedig könyvtárbejárásra: a földszinttől a padlásig minden rejtett zugba bevezetik őket és azt is megmutatják, hogyan kerül a könyv az olvasó kezébe a rendeléstől a feldolgozáson át.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában