Megyekártya

2017.10.26. 10:00

Múltbeli élmény fél áron -A szentgotthárdi csata forgatagába csöppen a látogató

Október nálunk a múzeumok hónapja. Megyekártyával rendelkező olvasóink most szombaton fél áron válthatnak jegyet a szentgotthárdi Pável Ágoston Helytörténeti és Szlovén Nemzetiségi Múzeumba. 

VN

Szabó Istvánné szívesen elmeséli,hogy működött például a szövőszék Fotó: Szendi Péter

A múzeumnak otthont adó, Hunyadi út 7. szám alatti felújított Stájer-házra a volt Kaszagyár szomszédságában bukkanhat rá a látogató. Egy fedél alatt több tematikus kiállításon át vezethet az utunk, amelyhez az intézmény igény szerint térítésmentes tárlatvezetést is kínál.

Szabó Istvánné szívesen elmeséli,hogy működött például a szövőszék Fotó: Szendi Péter

A földszinti kiállítóteremben a rábavidéki szlovének életét és kultúráját ismerhetjük meg: történelmüket, népviseletüket, konyhai és munkaeszközeiket. Különösen érdekes a nyílt tűzhely, amelyet a múzeum eredeti állapotában mutat be. A több mint négy és fél száz tárgy Gáspár Károly gyűjteményéből származik, köztük jó néhány a dédszülők korának egyszerű játékait idézi fel.

Az emeleti kiállítóteremben tavaly, születésének 130. évfordulója alkalmából a múzeum névadójának, Pável Ágostonnak emléket állító bemutatót nyitottak. Itt a látogatók képek, dokumentumok és használati tárgyak segítségével betekintést nyerhetnek Pável Ágoston gyermek- és szentgotthárdi kosztos diák korába, megtudhatják, milyen eredménnyel végezte el elemi iskolai, gimnáziumi és egyetemi tanulmányait, olvashatják menyasszonyával, Benkő Irénnel és költő barátaival folytatott levelezéseit. Kézbe vehetőek tanulmány- és verseskötetei, kérésre DVD-n megtekinthető az életét bemutató kisfilm magyar, szlovén és német nyelven.

Ugyancsak mindhárom nyelven elérhető annak a virtuális terepasztalnak a prog-ramja, amely az 1664-es szentgotthárdi csatát kelti életre. A terepasztal audiovizuális eszközei szakszerűen, mégis könnyen érthetően beszélik el a csata előzményeit, lefolyását és következményeit. A Hadiösvény programmal pedig a nézők személyesen, mint aktív szereplők is belecsöppenhetnek az 1664-es eseményekbe. Diákoknak kiemelten ajánlott élmény. A múzeum szombaton 11 és 15 óra között látogatható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában