Tibke

2017.10.13. 22:26

Telt ház a színpadon- Ilyen volt Szabó Tibor koncertje

Öt nyelven szólaltak meg a dalok Szabó Tibor születésnapi, telt házas jótékonysági koncertjén tegnap este a Weöres Sándor Színházban.

Budai Dávid

Fotó: Nagy Jácint

A várakozásoknak megfelelően abszolút telt házas volt Szabó Tibor tegnap esti koncertje, hiszen a jegyek pár nap alatt elfogytak. Már fél órával a koncert kezdete előtt rengetegen voltak a színház aulájában.

Fotó: Nagy Jácint

Első pillantásra a közönség és a várakozással teli hangulat is éppen olyan volt, mint egy szimpla színházi előadás előtt.

Fotó: Nagy Jácint

Két nagyon fontos különbség azonban mégis volt. Egyrészt hogy Tibke ezen a napon ünnepelte hatvanadik születésnapját, másrészt hogy a jegyvásárlással a nézők autistákat segítő szervezeteket támogattak. Az értékesített belépőkből több mint félmillió forint gyűlt össze, hiszen sokan úgy is megváltották a jegyüket, hogy tudták, a koncerten nem tudnak majd részt venni.

Fotó: Nagy Jácint

Azt azonban, hogy pontosan mennyi pénzhez jutott a két Vas megyei szervezet, egyelőre nem tudni, hiszen még tegnap este a színház aulájában is folytatódott a gyűjtés.

Fotó: Nagy Jácint
Fotó: Nagy Jácint

Mindkét alapítvány azért dolgozik, hogy az autisták és családjuk életét könnyebbé tegyék. Nem csak fejlesztőfoglalkozásokat tartanak az autista gyerekeknek és a felnőtteknek, de igyekeznek segíteni a szülőknek feldolgozni a tényt, hogy gyermekük autista. Vannak, akiknél ez a folyamat évekig is eltarthat. Az érintettek a rendszeresen megtartott szülőklubokban olyan családokkal találkozhatnak, akik hasonló problémákkal küzdenek, mint ők. De küzdenek problémákkal az alapítványok is.

Fotó: Nagy Jácint

Ha több lenne a pénz, akkor a PontMás-nál még több képzést, még több fejlesztőfoglalkozást tarthatnának, és még több nehéz sorsú családon segíthetnének, és egy nap talán saját fejlesztő központot is létrehozhatnának, mesélte az alapítvány vezetője Pohánka Edit. Az Esőemberkénél még égetőbbek a napi gondok, náluk ugyanis a működés is veszélybe került, hiszen már tavaly ki kellett volna cserélniük az otthon fűtéséért és melegvíz-ellátásáért felelős kazánt, ám a másfél milliós beruházásra sem tavaly, sem idén nem volt pénze az alapítványnak, ami a tél küszöbén elég aggasztó, fogalmazott Nádorné Vörös Ibolya. Mindemellett a legfontosabb az lenne, ha annak a húsz autistának, akiket foglalkoztatnak, a cégek ajánlanának munkát, tette hozzá. A mostani jótékonysági rendezvény bevétele minden bizonnyal enyhít a gondokon, és talán egy kicsit felhívta a figyelmet a népességnek erre a különleges egy százalékára.

Fotó: Nagy Jácint

0Persze nemcsak Szabó Tibor karolta fel az autisták ügyét, hanem mindenki, aki jegyet váltott a különleges koncertre. A koncert pedig valóban különleges volt, Tibke köszöntőjében kezdésnek valóban a kezdetekről beszélt. Elmesélte, hogyan született meg. A részeges orvossal és a bábaasszonnyal fűszerezett történet egyszerre volt vicces és megható, főleg hogy a nézők között ült Szabó Tibor édesanyja is. Még egyetlen akkord sem hangzott el, máris nehéz helyzetbe hozták az ünnepeltet, hiszen Takács Dánieltől, a nyugat-magyarországi közösségi boltok képviselőjétől oklevelet, a Vas Megyei Közgyűlés elnökétől, Majthényi Lászlótól a közgyűlés emlékérmét, Lovass Tibortól. a Szombathelyi Televízió ügyvezetőjétől pedig egy Reményik Sándor-verset kapott hatvanadik születésnapjára. Hiába az évtizedes színpadi rutin, a meghatottságtól láthatóan nem volt könnyű dolga, mikor meg akart szólalni.

Fotó: Nagy Jácint

Amint felcsendültek a dalok, persze már nem volt gond, és minden túlzás nélkül ki lehet jelenteni, hogy ezen az estén különösen tisztán szólalt meg minden hang, mind az öt nyelven. Mindebben Tibke segítségére volt egy tucatnyi profi zenész három zenekarra elosztva, valamint két zseniális színésznő: Kiss Mari és Fekete Linda.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában