TOp 3

2017.10.26. 15:38

Vas megye 3 izgalmas kirándulóhelye

A kellemes őszi idő lehetőséget biztosít arra, hogy kirándulásokat szervezzünk. Összegyűjtöttünk 3 Vas megyei helyet, ahova érdemes ellátogatniuk.

Gulyás Regina Olimpia

Fotó: Nagy Jácint

A körmendi várkert és a Rába partja

Séta a körmendi várkertben Fotó: GRO

Kezdjük a képzavar tisztázásával: Körmenden nem vár, hanem kastély van, ehhez tartozik egy csodás erdőterület, melyet a helybeliek várkertnek hívnak. Mesés sétát tehetünk itt a színes falevelek közt. Hatalmas fák, obeliszk, Vadászlak és a Rába várja az andalogni vágyókat.

Ják temploma

A jáki templom országszerte híres látnivalónak számít. Rajz órák feladata volt sok helyütt az idős épület lerajzolása is. Hogy miért ilyen különleges?

jáki templom az egykori jákibencés apátság monumentális bazilikája a magyarországi román stílusú építészet kiemelkedő, szinte szimbolikus alkotása. A hazai középkori nemzetségi monostorok egyedülálló épségben fennmaradt képviselője, mely művészi gazdagságával, a táj képébe illeszkedő mesteri elhelyezésével hívja fel magára a figyelmet.

Stílusjegyei alapján 1220 körül alapíthatták, és 1256-ban szentelték fel, Szent György tiszteletére. Építése során több alkalommal is változtathattak a terveken, erről tanúskodnak a különféle szabálytalanságok. Történelme viharos: tűz, vihar és az oszmán hadsereg is megrongálta, többször helyre kellett állítani. Az utolsó nagy átépítés 1896 és 1904 közt zajlott, Schulek Frigyes tervei alapján.

Írja róla a Wikipédia. Amint megtekintettük a templomot, érdemes annak környékén, majd a településen is sétálni. Esetleg a környéket is meglátogathatják a kíváncsiak.

A Ság hegy

Kemenesalja központjában magasodik a vidék ékessége, a 279 m magas Ság hegy. 1975-ben nyilvánították védetté. Különös módon éppen az évtizedekig (1910-től 1958-ig) tartó bazaltbányászat, mely végérvényesen megfosztotta a hegyet eredeti, természetes jellegétől, egyben segített feltárni geológiai történetét, majd – közvetve – más értékeire is ráirányította a figyelmet.

A hegyet létrehozó vulkán kb. 5 millió éve volt aktív. Az első időkben aláhulló vulkáni porból álló rétegekre többszöri kitörés során láva ömlött, mely kemény, ellenálló bazalttá szilárdult. Ez a szél, víz, hőingadozás által lassan pusztított lávapajzs megvédte az alatta fekvő, lazább rétegeket. Míg alsóbb lankáin még az egykori pannóniai beltó homokos üledékeit találjuk, addig a lejtők felső részein a kiszórt vulkáni tufa, illetve a bazaltperem pusztulása során lesodródott kőzettörmelék borítja a felszínt.

A hegy eredeti alakja nagyjából észak-déli irányban elnyúlt csonkakúp volt, az enyhén egyenetlen, füves-bokros plató legmagasabb pontja 291 m-ig emelkedett. A bányászat során a vulkáni pajzs jelentős részét lefejtették, csak a peremeken, és az egykori kürtő környékén maradtak meg magasabb részek. Az így keletkezett hatalmas kráter falain feltárul előttünk az 5 millió éves múlt, tanulmányozhatjuk a megmaradt lávapadokat, kürtőkitöltéseket. Utunkat egy szépen megszerkesztett táblákkal ellátott geológiai tanösvény segíti.- tudhatjuk meg a természeti látványosság honlapjáról.

A VulkánSág szívét Nagy Jácint fotóriporterünk hozta el hozzánk

A hegy szívéhez kapcsolódó eseményről idén is beszámoltunk olvasóinknak. A részvevők ezzel szeretnék népszerűsíteni a helyet. Minden évben megrendezik az eseményt, mely igazán látványos.

Érdekesség, hogy ez az egyik kedvenc helye Esztergályos Viktóriának, a szombathelyi youtuber-sminkesnek, akiről egy nemzetközi sminkes versenyre alkotott művei kapcsán írtunk.

Hozzászólásban várjuk az ön kedvenc kirándulóhelyeit is a megyéből!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában