A rózsaliget neve

2017.11.07. 17:44

Emlékparkot szavaztak meg dr. Kiss Péter tiszteletére a celli városházánál

Egyhangúlag szavazta meg a képviselő-testület a dr. Kiss Péter (1959-2014) emlékét őrző park létesítésének tervét. A rózsaliget kialakítása már meg is kezdődött. 

Ölbei Lívia

Alakul a rózsaliget a városházánál. Fehér László polgármester, egyesületi elnök a városgondnokság igazgatójával, Finta Zoltánnéval Fotó: Mester Melinda

 

Alakul a rózsaliget a városházánál. Fehér László polgármester, egyesületi elnök a városgondnokság igazgatójával, Finta Zoltánnéval Fotó: Mester Melinda

Dr. Kiss Péter, az MSZP celldömölki születésű politikusa, a város díszpolgára soha nem feledkezett meg szülőhelyéről: az ő emlékét őrzi az a park, amelynek kialakítását a városgondnokság felügyeletével az önkormányzat végzi civil aktivisták közreműködésével.

A park a Városháza téren várja majd a pihenni vágyókat, a városháza közvetlen szomszédságában. „A kisváros léptékébe simuló, ugyanakkor monumentális hatású, a különféle funkcióknak megfelelően tagolt, változatos tömegképzésű új polgármesteri hivatallal gazdagodott Celldömölk. A barokk központ keleti térfalát alkotó épületegyüttes terveit Menyhárt Gergő, Guzmics György, Menyhárt-Guzmics Annamária, Guzmics-Kiss Andrea és Fenes Tamás készítette” – olvasható az Építészfórum.hu-n.

A városháza megépülésével szinte új városrész jött létre Celldömölkön; akár a katolikus templom felől közelítünk, akár a városháza felől nézünk rá a barokk templomra, izgalmas látványban van részünk. Ezt a területet „szervesíti” még erősebben a városközponthoz az emlékpark, amelynek létrehozásáról szeptemberben egyhangúlag döntött a celli képviselő-testület.

A Start munkaprogram keretében már megkezdte a városgondnokság egy rózsákkal díszített, padokkal, pergolákkal, „sétálójárdákkal” otthonossá váló park kialakítását. Ennek a parknak a továbbfejlesztett változata viseli Kiss Péter nevét. A polgármesteri előterjesztés szerint a szocialista politikus – aki 2004-ben lett a város díszpolgára „segítő munkájával miniszterként, miniszterelnök-helyettesként folyamatosan azon munkálkodott, hogy szülővárosa fejlődhessen. Szívesen látogatott haza Celldömölkre, és nagy örömmel töltötte el annak épülése, szépülése. Közreműködésével számos olyan fejlesztés valósulhatott meg, amely hozzájárult településünk modern arculatának ki-alakításához, ezért úgy gondolom, hogy emléke előtt tiszteleghet a város azzal, hogy a tervezett parkot kiépíti és róla nevezi el.”

A városgondnokság költségvetéséből 500 ezer forintot különített el a testület a park kiépítésére. A kialakításban a Cselekvő Összefogással Celldömölkért Egyesület is részt vállalt: aktivistái a testületi döntés után megkezdték a rózsatövek telepítését, az első ültetési akcióban részt vett Kiss Péter özvegye, dr. Petykó Csilla. (A CSÖCE már díjat is alapított Kiss Péter emlékére, az elismerést évente két tehetséges diáknak ítélik oda.) Ugyancsak egyesületi kezdeményezésre készül majd el az a sziklacsobogó, amelyet az emlékpark föltáblázott díszének szánnak, természetesen a csobogó költségeit is a CSÖCE állja.

A városháza körül nem csak rózsák nyílnak: itt ültetik el évről évre a celli újszülötteket köszöntő tulipánfákat (jövőre a harmadikat). Rá-adásként esküvői pavilont terveznek ide: Illés Erika szobrászművész különleges, „kettős fa” kompozíciójával („Ki a kapun: az identitás és összetartozás szimbóluma”) jó hely lesz ez a friss házasok fotózkodásához. Rózsát pedig nemcsak a parkba, hanem a város más köztereire is ültetnek: Celldömölk így lesz a virágok – rózsák és tulipánok – városa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában