Metamorfózis

2017.11.13. 22:05

A Ferrum Színházi Társulás állandósága és átváltozása

Átváltozások címmel két komédiát fűzött össze egész estét betöltő előadássá a Ferrum Színházi Társulás. Ott voltunk a premieren az MMIK-ban: a színpadra telepített nézőtéren majdnem két órán át kitartott a kacagás.

Ölbei Lívia

A nagybácsi menyasszonya – egyúttal a legújabb Ferrum-premier – fináléja. Balról: Taródi Dávid, Márczi Renáta, Szita Viola, Sövény László és Horváth Dániel az MMIK színpadán. Fotók: Hornyák Emőke

 

A nagybácsi menyasszonya – egyúttal a legújabb Ferrum-premier – fináléja. Balról: Taródi Dávid, Márczi Renáta, Szita Viola, Sövény László és Horváth Dániel az MMIK színpadán. Fotó: Hornyák Emőke

Ha Átváltozások, akkor titokban mindenképpen Ovidius, aki nagy művében a mitológiai átváltozás-történeteket gyűjtötte össze: kiapadhatatlan forrás ez a világértéshez és a történetmeséléshez. És ha Átváltozások, akkor lehetetlen szó nélkül hagyni azokat az átalakulásokat, amelyeken a Ferrum átesett az elmúlt években. Persze mondhatjuk, hogy nemcsak egy amatőr (amatőrségét emblémaként vállaló és hirdető) színtársulat, hanem bármely szervezet, rendszer az állandóság és a változások ritmusára él; a kérdés csak az, hogy milyen ez a ritmus (és mi minden határozza meg). A Ferrum Színházi Társulást egyfelől erős állandóság, másképpen stabilitás jellemzi: alapítója, művészeti vezetője és kevés kivételtől eltekintve rendezője Török Gábor, akinek személye garancia a Ferrum létezésére. Másfelől a társulat erőteljes változásokon esett át az elmúlt években: a derékhadból többen távoztak (ma már nem olyan egyszerű civil alapon hódolni a művészeti szenvedélynek), miközben ismét több fiatal kapcsolódott be a munkába. Vannak aztán „nagy visszatérők”; és van valaki, aki – Török Gáborral együtt – a töretlen folytonosságot képviseli: az „ősferrumos” Sövény László, aki a legújabb bemutatón is, ráadásul mindkét bohózatban kulcsszerepet vállalt. Doyen a diákszínjátszók között. Mert van valami friss, szemtelen, vásárias, diákszínjátszós hangulata az Átváltozások-előadásnak. Szintén az állandóság-változás témájába vág, hogy A féltékeny öreg férj című Cervantes-darab (eredendően közjáték) rendezésére a külsősnek mondható Kovács Zsu kapott felkérést. A nagybácsi menyasszonya című kis bohózatot (ismeretlen francia szerző műve) Török Gábor vitte színre.

A rácsok mögött a csodálatosan kibírhatatlan, nyafka és unatkozó feleség a Ferrum Cervantes-közjátékából: Csillag Tímea. Fotó: Hornyák Emőke

A díszlet minimuma, a félreértésekkel, álruhákkal, átejtésekkel tűzdelt komédiázás maximuma – összefoglalóan így jellemezhetjük az estét, amely bizonyos értelemben színháztörténeti tanfolyamnak is nevezhető. Hiszen a féltékeny (és némiképp ostoba) öreg férj, a szép és fiatal feleség, az élelmes szolgáló (esetleg unokahúg és/vagy szomszédasszony) és a fiatalasszonyhoz csellel becsempészett délceg ifjú figurája – meg a virulens zöldszemű szörny, a féltékenység – hosszú évszázadok óta nem tud kikopni a színpadról, esetleg az idő múlásával átalakul. A WSSZ modernizált Mandragórájában, aztán a Volpone-előadásban tűntek föl legutóbb ezeknek a szereplőknek egészen közeli rokonai. És a „nem kapod meg az örökséget, csak ha megházasodsz” alapkonfliktus is bensőséges ismerős, akár a filmvászonról. Bátran nyúlt hozzá a Ferrum mindkét komédiához abban az értelemben is, hogy aktuális ki- vagy beszólásokkal tűzdelték tele a kanavásznál alig vastagabb alapszövegeket (pl. Star Wars-mintás ágynemű, Tesco-bevásárlás).

A kerítő és a féltékeny öreg férj: Taródi Dávid és Sövény László. Fotó: Hornyák Emőke

És hogy ez a teliszájú, kontúros, évszázadokat túl-élő, valahogy nyárias humor kőszínházi körülmények között is működik, jelzi: az Átváltozás-premieren végig kitartott a kacagás. Mintha nevetőgázt szippantottunk volna, de komolyan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában