SZOMBATHELY

2017.11.26. 11:00

Gálakoncertet adtak a hatvan éves szombathelyi fúvósok

Nagyszabású, megható momentumokban bővelkedő jubileumi gálakoncertet adott szombaton este az Agora MSH-ban Szombathely Város Koncert Fúvószenekara.

Tersztyánszky Krisztina

Szó szerint zsúfolásig megtelt a nézőtér azokkal, akik a hatvan évvel ezelőtt, a városi tanács határozata alapján megalakult zenekart ünnepelni jöttek. Dr. Puskás Tivadar polgármester szép szavakkal és a város elismerő oklevelével köszönte meg az eltelt évtizedek munkáját. Elmondta: a zenekarral sokat gazdagodott a város kulturális élete, szolgálatukra mindig számítani lehet a megyeszékhely ünnepségein. A szakma nevében Szabó Ferenc, a Magyar Fúvószenei és Mazsorett Szövetség elnöke köszöntötte a jubilálókat, kiemelve a zenekar élén álló előrevivő személyiségek, az áldozatkész muzsikusok fontosságát, s nem utolsó sorban a szerető közönség támogatását.

 

Tóth Máté vezényletével a fúvószenekar emlékezetes kortárs, illetve huszadik századi zeneszerzők előtt tisztelgett egy-egy művük előadásával. Közülük ketten, Balázs Árpád Érdemes Művész és Petró János Liszt-díjas zeneszerző, karmester a koncert díszvendégeként személyesen is kezet rázhatott művének megszólaltatóival. A koncertet megtisztelte jelenlétével Kodályné Péczeli Sarolta is. Kodály Zoltán Kállai kettősének Tóth Máté által elkészített fúvószenekari átirata a hangverseny egyik legemlékezetesebb momentuma volt, melyet vendég cimbalom-művészek, Szombathely Város Egyesített Kórusa és az Ungaresca Táncegyüttes közreműködésével adott elő a zenekar.

A koncert második fele a fúvószenekar elismerésekkel tarkított történelmén vezette végig a közönséget. Megemlékeztek id. Rózsa Ferenc alapító karnagyról, az elmúlt időszakok zenekarvetői közül pedig többen újra kezükbe vették a karmesteri pálcát egy-egy szám erejéig. Köszöntötték a jubiláló tagokat, az év zenészét. Mindeközben pedig élményszámba menő műsorfolyammal bizonyították a muzsikusok, hogy a fúvós zene az elcsendesedőtől a játékoson át a magasztosig nagyon sokféle zenei hangulat megjelenítésére képes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában