Sikerre ítélve

2017.11.06. 13:59

Hegyháti Toborzó: inspiráló és családias

Csaknem egy évtizede elképzelhetetlen a Hegyháti Toborzó nélkül a november első szombatja. A térség kulturális börzéje ez. A Hegyhát nyári rendezvényei, falunapjai is a toborzó programkínálatára épülnek.

Pogács Mónika

– Mindig van valami újdonság, ami meglepi a szervezőket. Eszembe jut például a kámiak produkciója, a kidolgozottság, a látvány, a jelmez, az ötlet – kezdte a rendezvény értékelését Gergye Rezső, a Nagy Gáspár Kulturális Központ igazgatója. Az intézményvezető a Mozduljunkám Egyesület meghökkentő produkciójára utalt. A nyolcfős hölgykoszorú ünnepi ruhában, fehér ingben, hosszú kék szoknyában jelent meg a közönség előtt, majd egy hirtelen hátraarc után mindannyian férfiakká „változtak”. Hátukon férfijelmez, tarkójukon egy-egy híres férfiszínész fényképe. Az „Egy szoknya, egy nadrág” slágerre álmodták meg a koreográfiát.

A többi, csaknem harminc produkció is tartogatott meglepetést vagy a színészi játék, vagy a táncos bravúr vagy az énekhang mívessége miatt.

– Öröm látni, hogy a hegyháti kisfalvakban van még tíz-húsz fiatal. Ha jelen vannak, ha összetartanak, az nagyon jó jel. Többen átjárnak egymás településeire és úgy készítik közösen a műsort. Az sem ritka, hogy egy városba elköltözött fiatal tér vissza falujába a kultúra, a művészeti csoport, a szereplés kedvéért – tette hozzá Gergye Rezső. Ezért is van sikerre ítélve a toborzó, no meg azért, mert nincs kudarc, rizikó. Bármi baki adódik is a színpadon, a közönség pozitív kisugárzása átsegíti a fellépőt a problémákon.

Az Ifjú Szemenyecskék. Fotó: Vince Kornél

A kilenc év alatt pedig tényleg egyfajta összetartó hegyháti családdá érett a toborzó összes fellépője és a közönség.

Mi sem jobb példa erre, mint az idei születésnapi köszöntő, amely az est házigazdájának szólt, aki természetesen szintén hegyháti. Az egervölgyi Auer Szabina több korábbi vasi szépségverseny nyertese, díjazottja nyolc éve vezeti a programot. Idén a toborzó épp a születésnapjára esett. Nyílt színen köszöntötték a csoportok virággal, műsorral a rendezvény végén, amit meghatottan fogadott.

Születésnapi meglepetés. Fotó: Pogács Mónika

A toborzót végül stílusosan, a kuruc korra utalva csaknem kettőszáz főre szóló lakoma zárta, amelyet Vasvár mellett a Vasi Hegyhát Önkormányzati Társulás, valamint az értéktár bizottság pályázata is támogatott.

– Jó évente együtt látni a csoportokat – kezdte pohárköszöntőjét Tóth Balázs polgármester. – Kistelepülésekről, ha általában szó esik manapság, statisztikákat hallhatunk. A toborzón azonban nem a statisztika, hanem az számít, hogy mennyi tevékeny közösség van, mennyire tudja összefogni és mozgósítani a fiatalokat és időseket egy-egy falu. A Hegyhát pedig ez ügyben nagyon jól áll – hangsúlyozta a városvezető. Hozzátette: a rendezvény idén is bizonyította, hogy minden generáció, a legkisebbtől a legidősebbig képes jól érezni magát egymás társaságában a közösségében és azon túl is. – Fontos hogy a fiatal példát lásson maga előtt a településen. Egyre kevesebben tartják, élik meg a hagyományokat. Pedig a befektetett energia meghozza gyümölcsét. Ezt bizonyítja a toborzó. Vasvár mindig is helyet ad ennek az eseménynek. Jövőre is találkozzunk ugyanitt – zárta Tóth Balázs.

Az is kiderült már: a toborzó inspiráló. Legalább egy új műsort mindenki készít évről évre a rendezvény kedvéért. A kulturális börze jövőre tízéves lesz. A szervezők úgy döntöttek: díjat alapítanak az évfordulóra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában