hétvége

2017.11.12. 10:30

Izgalmas taródházi múltidéző

A Szombathelyhez közeli kastély tulajdonosai a Nádasdyak is voltak. Ma már senki nem lakja, de szerencsére még áll.

ORBÁN RÓBERT

A taródházi kastély 1967-ig iskolaként működött. Most nagy a csend, de az épület szerencsére még áll Fotók: Orbán Róbert

 

A taródházi kastély 1967-ig iskolaként működött. Most nagy a csend, de az épület szerencsére még áll Fotók: Orbán Róbert

Lassan három évtizede annak, hogy a megyei napilapban bontásra hirdették meg a taródházi kastélyt. Benczik Gyula barátommal erősen furcsálltuk a dolgot, mert ismertük azokat az adatokat, amelyek szerint az épület a XVIII. században már biztosan állt. Ugyanakkor bizonytalanok is voltunk abban, hogy két laikus tud-e valamit tenni a kastély érdekében. Először a Megyei Tanácson próbálkoztunk. Megtudtuk, az építmény nem szerepel a műemlékjegyzékben, így nincs mit tenni. Szerencsére eljutottunk Dénes Józsefhez is, aki akkor a Savaria Múzeum munkatársa volt. Az árverésre másnap már hárman mentünk el. Csak néhány perc volt hátra a kezdésig, amikor Jóska odalépett a közjegyzőhöz, bemutatkozott, majd, emlékezetem szerint a következő mondattal folytatta: „Közjegyző úr, hatósági jogkörömnél fogva le kell állíttatnom az árverezést ….” Neki köszönhető, hogy Taródháza korabarokk kastélya még ma is áll.

A Kendeffy és Inkey családok tagjainak síremlékei a taródházi temetőben

Taródháza, amely mindössze 15 kilométerre van Szombathelytől, közigazgatási szempontból Sorkifaludhoz tartozik. Bár viszonylag könnyen megközelíthető, mégis elnéptelenedett. A nagy múltú hely története biztos szálakon az 1600-as évek elejéig vezethető vissza. Akkor a terület tulajdonosai a Nádasdyak voltak. Azt a kastélyt, amivel ma találkozunk, ők építették. A Nádasdyakhoz kapcsolódó emlék a család címerével díszített, 1756-ban állított Mária-oszlop. A kastély XIX. században örökségként került az Inkeyek tulajdonába. A család Taródházához kötődő legnevesebb tagja Inkey Béla geológus, a Magyar Tudományos Akadémia tagja. Kutató geológusként jutott el Dél-Erdélybe, ahol megismerkedett Kendeffy Árpád földbirtokos országgyűlési képviselővel. A két család között a későbbiekben szoros kapcsolat alakult ki. Kendeffy Árpád Inkey testvérét, Gabriellát vette feleségül, akivel a Hunyad megyei Őraljaboldogfalván éltek együtt. Kendeffy ott, a „Retyezát árnyékában” fekvő faluban építette föl kastélyát, amelyet az utókor a neogót építészet egyik remek épületének tart. Nem csupán értékteremtő arisztokrataként volt ismert, hanem a francia irodalom barátjaként is. Ő maga is foglalkozott műfordítással, könyvtárában a francia irodalom valamennyi remekműve megtalálható volt. 1881-ben, 43 évesen halt meg. Gyermekei közül Róza lánya 1904-ben, 24 évesen hunyt el. Őraljaboldogfalván haltak meg, a sors azonban úgy hozta, hogy végső nyughelyük mégis a taródházi temető lett. Róza síremlékén François de Malherbe francia költő Du Perrier úr vigasztalása című költeményének negyedik strófája olvasható. A vers magyarul, Szabó Lőrinc fordításában így hangzik: „de hát föld szülte, és itt épp, ami a legszebb, / hal meg leghamarább; / mint rózsa, élte, mit a rózsák sorsa rendelt, / a napnak hajnalát.” A interneten találkozhatunk olyan feltételezéssel is, hogy a síremlék Stróbl Alajos szobrász műve. Ez valószínűleg tévedés. A talapzaton készítőként a Frank-féle aradi kőfaragóműhely neve szerepel. A Sorok-menti ligetben nyugszik Inkey Béla geológus is. Ő gyermektelen volt, amikor 1921-ben meghalt, a kastélyt és a birtokot testvérének (Kendeffy Árpádné Inkey Gabriella) leszármazottai örökölték. Voltak évtizedek, amikor Taródháza és Őraljaboldogfalva között rendszeres volt a jövés-menés. A rokonok, ahogy illik, látogatták egymást. A malomvízi nemesi előnevet viselő Kendeffyek Hunyad megyét tekintették őshazájuknak. Lehet, hogy az ő őstiszteletük is hozzájárult annak a helyi legendának a kialakulásához, hogy Taródházán maga Hunyadi János is megfordult. A taródházi kastélyban 1967-ig tanítás folyt. Most nagy a csend, de az épület – a bevezetőben ismertetett veszélyek ellenére – szerencsére még mindig áll. Parkját kerítés veszi körbe, így közel menni hozzá nem szabad. Késő ősszel, amikor lehullottak a falevelek, könnyebb olyan pozíciót találni, ahonnan az egész épület látható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában