Petőfi u. 45.

2017.11.14. 15:59

Ma 105 éve született Gazdag Erzsi

Fiatal korától Szombathelyen élt gyermekkorunk kedvenc írója.

Szabolcs Gergely

De első versét is a megyében, Sárváron írta, 13 évesen. Eredetileg a természettudományi karon tanult Szegeden, majd fél évig jogot hallgatott, sőt volt laboráns, gyógyszertári technikus, gyógynövénybegyűjtő is. Barátságot ápolt Weöres Sándorral, és írt egyaránt felnőtteknek és gyermekeknek. Kedves, életvidám hangnemük miatt is ez utóbbiak igen népszerűek lettek, azonban felnőtt verseit a komorság, a magány és a társtalanság jellemezte, főleg a későbbi években. Ez utóbbiakat összegyűjtő kötete, Az utolsó szó jogán már csak halála után jelent meg.

Mosolyogtató érdekesség, és mégis lenyűgöző elkötelezettségre vall, hogy állítólag nem nagyon tudta megszokni a munka rendszerességét, akkor sem, amikor a Berzsenyi Dániel Megyei Könyvtárban dolgozott. Például nem ért be időben a munkába, ha reggel elkapta az író ihlet. Vagy egyszerűen kidobta születendő költeményét, amikor a tájékoztató pultnál ülve valaki megzavarta a rímfaragásban.

Utolsó éveiben a könyvtár tőszomszédságában élt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában