Kalandor

2017.11.09. 11:39

153 éve halt meg a szombathelyi születésű Afrika-kutató

Igazán kalandos élete volt Magyar Lászlónak, aki sokban hozzájárult a kor tudományos ismereteihez Afrikát illetően.

Szabolcs Gergely

Érdemes utána olvasni, ki is volt ő. Egyrészt, mindig izgalmasak 19. századi felfedezők történetei, amikor még voltak „fehér foltok” a térképen. Másrészt, mint oly sok esetben (gondoljunk csak Vámbáry Árminra, Teleki Sámuelre vagy Kittenberger Kálmánra, akinek kalandjai még egy steampunk képregényt is ihlettek – ez utóbbiról vasi comic-vloggereink, a Fabolous Industries is készítettek " target="_blank" rel="noopener">kritikát), életútjukat olvasva az juthat az eszünkbe, hogy bizony gyengébb sztorikból is csináltak nem egy sikeres kalandfilmet. Én is most pár ilyen epizódot emelnék ki életművéből.

Például, hogy tengerészként az argentin flottában szolgált, és egészen a hadnagyi fokozatig jutott. 1845-ben azonban a francia-angol erők szétverték a flottát, és Magyar fogságba esett – csak szerencsével úszta meg a halálbüntetést. Ezután távol maradt a hadi eseményektől, és megélhetést keresve a tudományos pálya felé fordult. Azonban mivel nem voltak sem kapcsolatai, sem anyagi erőforrásai, úgy gondolta, legjobban az ismeretlen területek felkutatásával boldogulhat. Így indult Afrikában.

Később a mai Angola területén található a biéi fejedelemségben az uralkodó felajánlására annak 14 éves lányát vette el feleségül, bár állítólag ezt nehezen fogadta el. Később több fiuk is született. (Aztán elkezdődött az akklimatizációja, mert a helyi szokások szerint ő is többnejűségben élt.) Ez a kapcsolat sokat segített további kutatásaiban. „A helyi társadalommal való évtizedes érintkezésben részese lehetett az ottani életnek, így még teljesebbek a szokásokról, nyelvekről, törzsekről szóló néprajzi leírásai és a más, európai utazó számára teljesen megközelíthetetlen területekről szóló geográfiai tudósításai.” – olvasható a lazarus.elte.hu-n. Tanyát, egy 80 épületből álló telepet épített magának és rabszolgáinak és a házassághoz kapott egy kisebb testőr-és elefántvadász sereget, és több száz fős karavánnal indult felfedező útjaira.

Képzeljük hát el, hogy idegen földön, idegen kultúrában egy kis birtokot építünk, meglepő, és olykor a szerencsének köszönhető tekintély övez minket, és közben írjuk leveleinket Európa tudományos akadémiáinak! Furcsa kép, az biztos...

A kiemelt kép csak illusztráció. Forrás: pixabay.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában