Novella ihlette

2017.11.15. 18:17

A Vasvonó című írást ültették át filmnyelvre

A Savaria mozi kamaratermében mutatták be a Művészeti Szakközépiskola diákjainak Dragomán György Vasvonó című novellájának filmes adaptációit. Az alkotások a szöveghű változattól egészen a teljesen szabadon értelmezett novelláig vonultatták fel a mű képi megjelenítéseit.

SZMK

A mozgókép- és animációkészítő szakosok filmvetítésén Ceglédi Dániel. Fotó: Unger Tamás

Tavasszal kapták a diákok szövegadaptációs feladatul a Dragomán-életműből a 2015-ös Oroszlánkórus című novellagyűjtemény egyik alkotását, a Vasvonót, hiszen elég izgalmas szöveg, amely arra motivál, hogy képpé formálják, és különböző víziókat kerekítsenek belőle. Ebből születtek olyan filmes alkotások, amelyek között egyaránt megtalálható a novella szövegét hűen követő mozgókép, tárgyi animációs megoldás, szabad lírai asszociációs etűd, vagy a szöveget teljesen szabadon értelmező, a novella egy motívumát kiemelő inspiráció. A filmek közül kettő is díjat nyert az augusztusi 24. Országos Diákfilmszemlén.

A mozgókép- és animációkészítő szakosok filmvetítésén Ceglédi Dániel. Fotó: Unger Tamás

Az elkészült filmek közül hetet mutattak be a Savaria mozi kamaratermében. A rendezvényen dr. Fűzfa Balázs irodalomtörténész ismertette Dragomán György irodalmi munkásságát. Aztán az egyes vetítéseket követően az alkotó diákok meséltek a filmjeik megszületésének hátteréről, a szöveg feldolgozásának folyamatáról, valamint azok mozgóképre alkalmazásának lehetőségeiről, nehézségeiről és határairól. SZMK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában