Kultúra

2017.11.19. 19:19

Néptáncmaraton plakettel Pesovár Ernő emlékére

Nem túlzás, hogy egyetlen gombostűt is nehéz lett volna leejteni szombaton délután a KMKK-ban: csúcsra járt a Nyugat-magyarországi Néptáncantológia. Ez volt a hatodik, a végén harmadik alkalommal adták át a Pesovár-plaketteket. Az állandó házigazda a jövőre 50 éves körmendi Béri Balogh Ádám Együttes, az aktuális „társházigazda” a Kemenesalja Néptánccsoport.

Ölbei Lívia

Ahol néptáncosok vannak, ott jó a hangulat. Érvényes ez az alaptétel szombaton délután a celli KMKK-ban is. A 450 főt befogadó színházteremben nem egyszerűen telt ház van: a lépcsőkön is állnak, ülnek. A hatodik alkalommal megrendezett (kétévente sorra kerülő), ezúttal is Pesovár Ernő emlékének ajánlott Nyugat-magyarországi Néptáncantológia három megyéből (Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala) érkező népes mezőnyében elsőként a szombathelyi Dr. Pesovár Ernő AMI Tücsök csoportja lép színre, Madocsáról való táncokkal. Fehér László polgármester köszöntőjében mindenekelőtt örömének ad hangot: a néptáncantológiát először – de remélhetőleg nem utoljára – rendezik meg a nemrégiben fölújított KMKK-ban. Annál is inkább, mert Kemenesalján is több évtizedes hagyományai vannak a néptáncnak. A Pál András vezetésével működő Kemenesalja Néptánccsoport most jobbágytelki táncokkal mutatkozik be. V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár köszöntőjében elsőként Baudelaire-t idézi – „A tánc a karok és lábak költészete” –, aztán Berzsenyi Dániel „Nézd a tánc nemeit” kezdetű versének ideillő soraival villantja föl, hogy mi minden következik még ezen a gyorsan estébe hajló délutánon: „A magyar egy Pindár: valamerre ragadja negéde, / Lelkesedett tűzzel nyomja ki indulatit. / Majd lebegő szellő, szerelemmé olvadva epedve, / S búja hevét kényes mozdulatokba szövi. (...) Csak maga szab törvényt, s lelkesedése határt. / Ember az, ki magyar tánchoz jól terme, örüljön! / Férfierő s lelkes szikra feszíti erét.”

Oskolások címmel virtuóz vasi táncokat hozott a szentgotthárdi Kalimpa-csoport a Partium AMI-ból. Csollány Csaba és Csollányné Horváth Krisztina hangulatos koreográfiája táncszínházi elemeket is tartalmaz Fotók: Nagy Jácint

 

Sem örömben, sem férfierőben nincs hiány – bár a lányokat, asszonyokat sem érdemes kihagyni a felsorolásból. Korbacsics Tibor, a Béri Balogh Ádám Táncegyüttes vezetője, az eseményt az Örökítő területi kollégiumával közösen meghirdető Nyugat-magyarországi Néptáncszövetség elnöke azt mondja, ilyenkor már némiképp alábbhagy a stressz: a kocka el van vetve, a műsor megkezdődött. Antológia-maratonra van kilátás, már-már meglepően sokan jelentkeztek a három területileg illetékes megyéből, természetesen itt vannak a rangos vasi együttesek is: az Ungaresca, a Szökős, a gencsapáti hagyományőrzők és persze a körmendi táncegyüttes. És négy népzenei együttes, a Boglyával az élen. Az antológia szellemiségét jól jellemzi, hogy a legfiatalabbaktól a szeniorokig minden korosztály színpadra lép (az együttesek nevelik a saját utánpótlásukat). A hagyomány nem vitrinbe való, időről időre leporolandó műtárgy, hanem eleven folyó. Csak éppen mindig mások, és talán egy kicsit másképpen lépnek bele. Az antológia nem verseny, itt a bemutatkozás, a „névjegyletétel” a cél. De mindig hívnak szakértőket, akik aztán fehér asztal mellett osztják meg a táncosokkal véleményüket, adnak tanácsokat a fejlődéshez. Az antológiának harmadik éve fontos pontja a Dr. Pesovár Ernő Emlékérmek átadása. Dr. Fügedi János tánckutató a „pesovári szellemiség” megőrzéséért, a tánchagyomány megörökítésében, tanításában, a magyar tánckultúra diplomáciájában kifejtett eredményes tevékenységéért kapta meg a Nyugat-magyarországi Néptáncszövetség által alapított elismerést. Ugyancsak megkapta a Pesovár-plakettet a Béri Balogh Ádám Tánc-együttes a helyi hagyományteremtésért, az iskola alapításáért, azaz Pesovár Ernő szellemiségének éltetéséért. Éljen tehát a jövőre 50 éves körmendi együttes, amelyről a jubileumra film készül: az alkotók közül Boros Ferenc és Horváth Zoltán forgatott a celli antológián is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!