Emlékkonferencia

2017.11.27. 17:42

Szegények orvosának példája 

Boldog Batthyány-Strattmann Lászlóra emlékeztek egy kecskeméti konferencián. Az előadók között volt Móricz Péter körmendi múzeumvezető.

Kozma Gábor

Impozáns helyszínen, a kecskeméti városháza Székely Bertalan freskóival díszített termében tartották meg a Boldog Batthyány-Strattmann Lászlóról szóló emlékkonferenciát. Bár a hercegorvosnak nincs kecskeméti kötődése, az idén mégis ráesett a választás, mivel példaértékű élete napjainkban is irányadó lehet sokak számára. A konferencián részt vettek a Batthyány-család leszármazottai is: László unokája, Ádám, felesége, Margit és két dédunoka, Kata és Boldizsár. Az előadók között ott volt Móricz Péter körmendi múzeumvezető is, aki előadásában a hercegorvos körmendi éveit mutatta be, ami egybeesett életének utolsó évtizedével. A hallgatóság képet kaphatott Körmend és a grófi-hercegi család 300 éves kapcsolatáról, a jelenlévők megismerhették a hercegorvos családjának főbb eseményeit. Az előadás bemutatta a kastélyban töltött karácsonyokat, születésnapokat, esküvőt, de a legkisebb gyermek, Ödön halálát is, ami mélyen megrendítette a hercegorvost. Móricz Péter beszélt a családi címerről is, majd elemezte annak jelmondatát: Fidelitate et caritate, aminek üzenete az, hogy egy magyar főúr elsődleges feladata a hűség és a szeretet. Az előadó kiemelte a tizenegy-gyermekes apa családi szerepét, a reggeli és esti közös imákat, bemutatta, hogy Körmenden hogyan emlékeznek a szegénynek orvosára: intézmények, közterek, szobor, templom és kiállítás őrzi Boldog László emlékét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában