szent márton története

2017.11.03. 13:59

Szent Márton-napi vásár -Gondolta volna, hogy szombathelyi volt Szent Márton?

Szent Máron-napi vásár és igényes programok várják a szombathelyieket és az oda látogatókat hétvégén. Azt azonban nem mindenki tudja, hogy a névadó Szombathely szülötte.

Gulyás Regina Olimpia

Újul, szépül még a leendő Szent Márton tér             Fotó: Nagy Jácint

Pontosabban az akkori Savariaban született Kr. u 316-ban vagy 317-ben. A hagyomány szerint a mai Szent Máron-teplom egykori szülőháza felett áll. Apja Itáliában kapott birtokán telepedtek le később. 12 évesen felvette a kereszténységet, családja ezt nem nézte jó szemmel. Szülei közül csak édesanyát keresztelte meg később, apja pogány maradt. Ő maga 22 évesen keresztelkedett meg. Apja beléptette a hadseregbe, ahol később – mivel ő Isten mellett harcol-egy ütközetbe fegyver nélkül indult. Ez elmaradt, melyet csodának tekintettek.

Több legenda is szól róla. Az egyik legismertebb az, amikor a rablók által kifosztott koldusnak adta köpenye felét. Álmában ezután Jézus jelent meg a köpenydarabban.

Mártont a 4. században elűzték Savariából, mert megerősödtek az eretnek mozgalmak. Itáliában a falvak lakóinak térítésével foglalkozott. Az első európai szerzetes kolostort is ő alapította 361-ben. 371-ben pont ezek okán püspökké választották meg, mely ellen tiltakozott. Egy libaólba menekült, de a ludak gágogásukkal elárulták- talán ön is hallott a Szent Márton lúdjai kifejezésről. Hosszú kort megélt, s végig gyakorolta hivatását.

Újul, szépül még a leendő Szent Márton tér Fotó: Nagy Jácint

Szent Márton szülőháza – a legenda szerint – az egykori ókeresztény temető területén álló szombathelyi Szent Márton-templom északi mellékkápolnája, a Szent Márton-kápolna helyén állt. A kápolna bejárata fölött olvasható a felirat: HIC NATUS EST S(anctus) MARTINUS, azaz Itt született Szent Márton. Itt őrzik Szent Márton ujjereklyéjét. A templom előtti kútra 1938-ban állították fel Rumi Rajki István alkotását: Szent Márton megkereszteli édesanyját. Egy újabb kori legenda szerint a templom előtti kút vizével keresztelte meg édesanyját a Sabariába hazalátogató Márton. Szombathely városa 2005. április 28-án bekapcsolódott a Szent Márton Európai Kulturális Útvonalba. Ekkor helyezték el a Szent Márton-templomban, a Márton születési helyére emlékeztető kápolna bejáratánál az útvonal emblémáját, Márton jelképes lábnyomát.- írja a Wikipédia.

A cikk a Wikipédián olvasható élettörténete alapján készült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában