Fény-játék

2017.11.14. 19:32

A tükröződéseket, az ember gesztusait és Itáliát fotózza

A víz tükrében létrejövő világokat és a képben átforduló arcok kontrasztjait mutatja dr. Kereszty Gábor sárvári fotográfus Jelen állapot című kiállítása, amely a Nádasdy-vár Folyosó Galériájában nyílt meg.

Pajor András

Dr. Kereszty Gábor fotói a Nádasdy-vár Folyosó Galériájában. Fotó: Pajor András

A megjelenteket és a kiállító fotográfust Kondor János, a művelődési központ igazgatója azzal köszöntötte, hogy ha nem festő, hanem fotós lenne, akkor úgy szeretne fényképezni, ahogy dr. Kereszty Gábor teszi, hiszen mindketten hasonló módon szemlélik a világot.

Dr. Kereszty Gábor fotói a Nádasdy-vár Folyosó Galériájában. Fotó: Pajor András

A képeken látható és láthatatlan rétegek is feltárulhatnak. A felületes szemlélő átsiklik a néha csak sejtelmes tükröződéseken és áttűnéseken. A képeket a pontos megfigyelés és az egyszerűség jellemzi. Ezt a képességet dr. Kereszty Gábor még az analóg fotós világból hozta magával. Azzal az emberséggel együtt, amelyet nem a lefotózott kép, hanem az alkotója hordoz eleve a szívében. Benkő Sándor tárlatnyitójában úgy fogalmazott, hogy innen nézve dr. Kereszty Gábornak egy életrajzi adata nem stimmel. Hiszen a fővárosban született, és csak később költözött vidékre, Sárvárra. Azonban erre a kiállításra is elhozott valamit Pestről. Egy templombelsőben készült képet, amelyről most derült ki, hogy a fotós abba a templomba tért vissza, ahol a nagyapja orgonán játszott. A Sárvári Fotóklub elnöke úgy fogalmazott: Kereszty képeinek fő témakörei az ember gesztusai, a tükröződések és Itália.

Dr. Kereszty Gábor Nádasdy-várbeli tárlatát aktív alkotói időszak előzte meg, amelyből az elmúlt időszakban már több kiállítás született. A digitális fotózás viszonylag egyszerűbb utómunkálatai is segítették a tárlatok létrejöttét. Azonban a kép alkotójában meglévő emberségnek mindig ott kell lennie a fotó születésénél, tekintsen akármilyen gép objektívjébe – mondta a kiállított képek alkotója, akinek munkái a Sárvárikum.hu közösségi oldalon is megjelennek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában