átvette a nagyapja fényképész műtermét

2017.12.13. 20:25

Ambíció és bátorság: Knebel Riza festőművész-fotográfus a Híres szombathelyi nők sorozatban

A százéves neves fotográfus műhely 3. generációjának tagjáról, Knebel Rizáról szól a Híres szombathelyi nők sorozat Szülőföld Kiadó gondozásában megjelent 17. kötete, amelyet a Savaria Múzeum Dísztermében mutattak be ma délután.

Merklin Tímea

 

 

Knebel Riza keresztlánya, Elek Miklósné Kati néni is eljött a Fényérzék/Személyes című kiállítás terében tartott rendezvényre, így a Knebel család, köztük Riza emblematikus fotói is körülvettek minket, miközben beszélgettünk. Kati néni elmondta, hogy keresztanyjáék Erzsébet királyné utca 24. szám alatti házának a mai Fő térről volt a bejárata, a lakásuk ablakai azonban a Thököly utcára néztek. Az emeleten volt a sötétkamra, mellette az udvar felé csupa üvegfalú festő műterem, mert Riza gyakran festett is. Ahogy meséli, nagy társadalmi életet élt, gyakran fogadott vendégeket. Testvére, Márta zongoratanárnő volt, zeneiskolai tanártársaival szokott otthon házi koncerteket adni. Kati néni az ő hatásukra kezdett el anno hegedülni, zenekarban is játszott, fellépett nem egyszer itt a múzeumban.

A Knebel Rizáról szóló könyv premierje természetesen muzsikával kezdődött, a Művészeti Szakközépiskola növendékei léptek fel. Dr. Puskás Tivadar Szombathely polgármestere egyéb elfoglaltságai miatt nem tudott eljönni a bemutatóra, a nevében Lendvai Ferenc tanácsnok mondott köszöntőt,valamint köszönetet a szerkesztőknek: az ötletgazda dr. Takácsné dr. Tenki Máriának, a szombathelyi önkormányzat Jogi és Társadalmi Kapcsolatok Bizottsága elnökének,a szerző Kelbert Krisztinának, a Savaria Múzeum Történettudományi Osztálya vezetőjének, és a sorozatot, így e kötetet is gondozó Farkas Csabának, a Szülőföld Kiadó vezetőjének. Példaértékűnek nevezte a kezdeményezést, nem csak azért, mert híres szombathelyi nők életét helyezi fókuszba a mai világ számára, hanem azért is, hogy ennek nyomán talán lesz majd híres szombathelyi férfiakról szóló sorozat is.

Dr. Takácsné dr. Tenki Mária elmondta: a sorozat könyvei a városnak szólnak, de minden kötet bemutatójához gondosan megválasztották a közösséget és a helyszínt is, nem véletlenül hozták ezt a programot ide a Fényérzék/Személyes című kiállításba, aminek tartalmi összeállítása is Kelbert Krisztinának köszönhető. Az anyag a várostörténet egy meghatározó része, a szombathelyiek identitástudatát is erősíti. Kiemelte az ifjú történésznő a zsidó közösséget illető, de a széles nagyközönség érdeklődésére joggal számot tartó Szemtől szemben című kiállítását és könyvét is.

Csapláros Andrea, a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum igazgatója a Knebel Rizáról szóló kötet egyik előszavának szerzőjeként szólalt meg, hangsúlyozva, hogy a Fényérzék/Személyes című kiállítás képei hosszú időre beivódtak az emlékeinkbe, november végéig a tárlatot 65 ezer ember látta, ami majdnem Szombathely lakosságszámát jelenti. Emlékül majd itt marad ez a könyv Knebel Rizáról, aki átvette a fotós dinasztia műhelyét, és 1963-ig professzionálisan vezette, hagyatéka a Savaria Múzeum gyűjteményébe került. Ennek egy része látható ezen a tárlaton.

Kincses Károly fotómuzeológus kötethez írt előszavát felolvasták: ő a familiaritást emelte ki, azt a jelenséget, ami ritkán, de megesik a történelemben, hogy a nagypapa évszázados műtermét és felszerelését a leszármazottak átveszik és használják, ilyen volt a Knebel família is.

A szerző Kelbert Krisztina a premieren arról beszélt, hogy évek óta foglalkozik a Knebel hagyatékkal, és számára azért vonzó Riza életműve, mert egy olyan nő képét rajzolja ki, aki hihetetlen bátorsággal rendelkezett, de emancipáltsága mellett továbbvitte a hagyományt. Egy olyan nő volt, aki neves festőktől tanult, művészetet pártoló családi támogatással, előbb Bécsben, majd Budapesten, a Képzőművészeti Főiskolán, a Kecskeméti Művésztelepen és Balatonlellén, megtanulta tehetségét kifejezésre juttatni. Hazatért szombathelyre, és szülei halála után átvette az európai hírű Knebel műtermet. Az életét végigkövette ez a kettősség: az ambíció és bátorság, ugyanakkor a hagyomány tiszteletben tartása. Kelbert Krisztina köszönetet mondott mindazoknak, akik segítették a kötet megszületését, így Knebel Riza családtagjainak is: keresztlányának, Elek Miklósné Szebeni Katalinnak és Landgraf Jánosnak, Riza unokatestvére fiának. A rokonokkal való beszélgetések, a tőlük kapott fotók, és a Riza festményeiről készített reprodukciók is gazdagítják a könyvet.

A premieren megtudtuk: már előkészületben van a Híres szombathelyi nők sorozat 18. kötete, amelyet Melega Miklós, a MNL Vas Megyei Levéltárának igazgatója ír, és a szombathelyi domonkos nővéreket fogja bemutatni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában