Diótörő

2017.12.28. 18:21

Diótörő – A legcsodásabb dolgokat látja

Ez a néhány nap karácsony és szilveszter között a „már nem” és a „még nem” keskeny mezsgyéjén lépked. Az ünnep lassan az emlékek birodalmába költözik, ott keres kényelmes helyet magának a karácsonykor kötelező, de meg nem unható Diótörő is.

Ölbei Lívia

A Győri Balett az Arena Savariában Fotók: Szendi Péter

„Marika a mai napig királynője annak az országnak, ahol csillogó karácsonyfaerdőket, áttetsző marcipánpalotákat, egyszóval a legpompásabb és legcsodálatosabb dolgokat láthatja, akinek a látásra szeme van.” Így végződik a mindenütt titkokat firtató, a dolgok lelkébe pillantó nagy romantikus, E.T.A. Hoffmann A diótörő és az egérkirály című meséje, amelyet világszerte jóval többen ismernek a Csajkovszkij-baletthez készült librettóból.

A Győri Balett az Arena Savariában Fotók: Szendi Péter

A Diótörő ősbemutatóját 125 éve (1892 december 18-án) a szentpétervári Mariinszkij Színházban tartották, és azóta se tört meg a varázs. Fogadásokat mernénk kötni arra, hogy a Néva partján akkor esett a hó, és az eleve mesés illúziókra épülő Szentpétervár még inkább mesevárossá változott.

Diótörő, teljes életnagyságban

A Diótörő az álmok győzelme a hétköznapok fölött, erről beszél már a diadalmas Csajkovszkij-nyitány is. Az elmúlt 125 évben csak annyi változott, hogy sportcsarnokokban is megcsodálhatjuk az előadást. A Győri Balett decemberi arénaturnéján jutott el Szombathelyre a 21. századra hangolt Diótörővel. Ifj. Harangozó Gyula koreográfiájához Dmitrij Simkin tervezte a látványvilágot. És bár itt mai gyerekek mai játékai tűnnek föl, a címszereplő marad: őt nem lehet senkivel, semmivel kiváltani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában