Szép legendák nyomában

2017.12.06. 14:00

Esküvők, keresztelők és miegymás a gyönyörű kápolnánál

Nincs rossz idő, csak rosszul öltözött turista – hangoztatják a természetjárók. Így aztán akár télen is útnak lehet indulni, és felfedezni a minket körülvevő táj szépségeit. Legendákat élhetünk át, és csodás látvány tárul elénk, ha felsétálunk a vonyarcvashegyi Szent Mihály-dombra.

Keszey Ágnes

Aki Vonyarcvashegyre, a zalai településen belül is az egykori balatoni sziget, a Szent Mihály-domb felé veszi az irányt, az nemcsak a természetben, hanem a múltban és a legendák világában is kalandozhat. Akár gyalogos, akár kerékpáros túrázók is megcélozhatják: szom-szédságában halad a balatoni bringaút. A nyugat-balatoni térség turisztikai weboldalán például több, változó hosszúságú (34 és 67 kilométer közötti) és nehézségű bringás túrajavaslat egyik állomásaként szerepel a 136 méter magas domb és az azon emelt kápolna. Autóval és gyalogosan is könnyen megközelíthető, némi emelkedő leküzdése után csakhamar a dombtetőn találjuk magunkat. De menet közben is érdemes megállni, hiszen számos szakrális alkotással találkozhatunk.

A Szent Mihály-hegyi kápolna az ország egyetlen halászkápolnája. Májustól szeptemberig rendszeresen tartanak itt szentmiséket, és nagyon sokan választják esküvők és keresztelők helyszínéül. Ezeken kívül sok más programot is rendeznek a Szent Mihály-hegyen és a kápolnában, például nyaranta a Negyven halász emléknapot, a régi, jeges balatoni legendára emlékeztetve a helyieket és az ide látogatókat. Fotó: Pálfi Sándor

 

- A felvezető úton van egy emlékfa, a Szent Mihály-hegy Védő és Vendégváró Egyesület elhunyt tagjai tiszteletére. Kicsit feljebb található a 40 halász emlékhely, amely Szerdahelyi Károly építész tervei alapján készült. Ez egy régi, omlatag halottasházból lett kialakítva, ebben tekinthető meg Németh János keramikusművész dombormű alkotása – mutatta be a felfelé vezető út emlékhelyeit Horváth Tamás, a vonyarcvashegyi turisztikai iroda vezetője.

Régi legendát elevenít fel a mű: a történetre ma is emlékeznek a minden év nyarán megrendezett 40 halász emléknapon, amely a balatoni halászok emléknapja is. A legenda szerint 1729-ben 46 halász indult el a Balaton jegére, ám halászat közben beszakadt alattuk a jégtábla. Hat halász a jeges tóban lelte halálát, ám negyvenen megmenekültek, hiszen – ahogy mesélik ma is – csodás módon megfordult a szél, és a partra sodorta a jégtáblát és a rajta álló halászokat. Ők negyvenen pedig fogadalmat tettek, hogy hálájuk jeleként kápolnát emelnek a dombtetőn. Ide felérve csodálatos panoráma tárul a vándor szeme elé: megcsodálhatja a Balaton minden évszakban és minden pillanatban más-más színű és arcú víztükrét, gyönyörködhet a táj szépségében. A kápol-nával szemben áll a Golgota-jelenet, amelyet több mint másfél évtizede állítottak. A szoborcsoport a helybeli fa-faragó, Major Lajos vezetésével rendszeresen megszervezett fafaragó tábor résztvevőinek alkotása. Majornak egyébként a településen számos műve található.

Nem vitás, hogy sötétben is gyönyörű a kápolna. Fotó: Keszey Ágnes

- Legenda és valóság keveredik itt. A Szent Mihály-hegyen magasodó kápolna az ország egyetlen halászkápolnája. Negyven ülőhely van itt, és az 1900-as évek elején állíttatott szobrok láthatóak. Májustól szeptemberig rendszeresen szentmiséket tartanak, illetve nagyon sokan tartanak itt esküvőt és keresztelőket – mutatta be Horváth Tamás. Az 1860-as években gótikus elemekkel felújított kis templom közelében található egy temető is, abban az 1800-as évek első évtizedeiből származó síremlékek vannak. A már említett Szent Mihály-hegy Védő és Vendégváró Egyesület oldalán olvashatóak szerint a terület múltja még rejteget érdekességeket. „1776-ban a keszthelyi ferences rendházból kivált remeték éltek itt. Kolduló barátok voltak, alamizsnából éltek és barlangokban laktak. A remetelakások a domb keleti oldalán lehettek. Ma már nyomukat sem találjuk.” A már említett esküvői szertartásokon és keresztelőkön kívül számos programot rendeznek a Szent Mihály-hegyen és a kápolnában, például a (szintén említett) nyaranta megrendezett Negyven halász emléknap egyik állandó helyszíne.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!