Nem könnyű a Mikulás élete

2017.12.05. 10:00

Ha valaki Mikulásnak áll, csak szívvel-lélekkel szabad csinálnia!

Minden gyermek bízik abban, hogy felnőttként álmai megvalósulnak, és olyan munkát végezhet, amit szeret.

Vas Népe

Fixl Miklós fejére Pungor Csaba teszi a Mikulás-sapkát. Fotó: Szendi Péter

A kisfiúk rendőrök, focisták akarnak lenni, míg a kislányok fodrászként, óvónőként képzelik el jövőjüket. Mi most Mikulásnak álltunk.

Van egy „szakma”, amelyet szinte kivétel nélkül mindenki ki szeretne próbálni, mégis keveseknek adódik rá lehetősége. Ráadásul évente csak egy napot kell dolgozni, igaz, akkor a világ összes gyermekét fel kell keresni egyetlen éjszaka alatt.

Nincs könnyű dolga a Mikulásnak. Listát kell vezetni a jó és rossz gyerekekről, az időjárási körülményektől függetlenül kell közlekedni, és a kémény nélküli házakba, lakásokba is muszáj bejutnia. Komolyan kell venni ezt a munkakört, ezért a Mikulás „szakma” egyik elismert képviselőjét kértük fel, hogy segítsen nekünk és meséljen, milyen Mikulásként helytállni a mai világban.

Fixl Miklós hosszú évek alatt vált a város egyik legismertebb Mikulásává. Hosszas kérlelés után a manók segítségével eljutottunk hozzá és készségesen segített abban, hogy egy napra mi is belekóstolhassunk ebbe a gyönyörű hivatásba.

- A legfontosabb, hogy szívvel-lélekkel csináljuk, mert a gyerekek azonnal észreveszik, ha meg akarják őket vezetni – mondta Fixl Miklós, aki modernizált Mikulásként már nemcsak rénszarvasok által húzott szánon ült, hanem kabriót is vezetett szépségkirálynő oldalán, és vállalati rendezvényeken is osztja a szaloncukrokat, csomagokat.

Fixl Miklós fejére Pungor Csaba teszi a Mikulás-sapkát. Fotó: Szendi Péter

Az elméleti tréninget követően jöhetett a ruhapróba, gondosan ügyelve arra is, hogy minden jó helyre kerüljön. Közben kiderült, hogy egyre nagyobb igény van a Mikulások munkájára. Már szeptemberben kapott több megkeresést, amelyben jelezték a szülők, hogy december 5-én várják a gyermekeikhez. Arra viszont a „főállású” Mikulás sem gondolt, hogy egy teljes hetet vesz igénybe, mire mindenhova ellátogat, ahol várják. – A korábbi évekhez képest idén többnapos szolgálat vár, amikor a rendezvényeken osztom a szaloncukrokat – tette hozzá Fixl Miklós.

Miután letettük a „Mikulás-vizsgát”, tudásunkat leteszteltük a gyakorlatban is, gyerekek előtt. Megérkezésünket követően megszeppent arcok köszöntötték az alkalmi Mikulást, aki szemüvegével próbált tekintélyt kölcsönözni megjelenésének. A fellépés és felkészült hozzáállás viszont meghozta gyümölcsét, mert csak mosolygást kaptunk a gyerekektől. Azonban mielőtt mindenki elcsábulna és felmondana a munkahelyén, nem árt leszögezni, hogy nem csak egy hétig tart a Mikulás „munkaideje”. Hiszen egész évben szemmel kell tartani a gyerekeket, hogy mindig a legfrissebb lista alapján tudjuk eldönteni, ki kap csomagot és kinek jut a virgács.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában