városunkban a neves ír karmester

2017.12.06. 17:47

Houlihan is várja majd a trombitást Szombathelyen

Egy hétre érkezett városunkba a neves ír karmester, Robert Houlihan, aki mindennap próbál a Savaria Szimfonikus Zenekarral a december 8-án 19 órától a Bartók Teremben tartandó koncertre.

Merklin Tímea

Robert Houlihan mindig örömmel jön Szombathelyre, ahol 1992– 1998 között volt karmester a Savaria Szimfonikus Zenekarnál Fotó: Szendi Péter

 

A karmester egy igazi ír úr, képünkön ír sapkában és sálban
Fotó: Szendi Péter

A karmester vasárnap érkezett, a felesége, Nancy tegnap, nagyon szeretik Szombathelyt, ahol Robert Houlihan 1992-1998 között állásban volt a zenekarnál, és máig büszke arra, hogy a zenészek 10-12 induló karmester közül választották.

- Mindig örömmel jövök ide. Bár sok muzsikus kicserélődött azóta a zenekarban, sok az ismerős, így könnyű dolgozni – meséli a Bartók Teremben. A színpadon ülünk a kották között, ez az ő világa, amelyből ritkán adódik kitekintés, mert szabadideje gyakorlatilag nincs. Régóta szeretne eljutni Kőszegre és Sopronba, reméli, hogy lesz még alkalom. Nagyon szereti a vaskeresztesi bort, a gulyást és a pálinkát, ami szerinte „veszélyes”.

Robert Houlihan mindig örömmel jön Szombathelyre, ahol 1992–
1998 között volt karmester a Savaria Szimfonikus Zenekarnál
Fotó: Szendi Péter

„Magyir vagyok” – így mondja, hozzátéve, hogy amikor 1992-ben idejött, egyik zenész sem beszélt angolul, csak németül meg oroszul, ezért ő kezdett el magyarul tanulni. Eleget ahhoz, hogy a zenekarral tudjon kommunikálni, de nem sokat, „mert a zenészek nem szeretik, ha a karmester túl sokat beszél”. Nevet. Felejteni kezdi a nyelvünket, ha nem gyakorolja, néha jár Marosvásárhelyen, ott is van lehetőség magyarul beszélni. Elmesél egy Írországban megesett történetet, amikor egy kis faluban összement egy másik autóval, és a belőle kiszálló sofőr magyarul szólalt meg: „Van készpénzed?” Robert pedig magyarul válaszolt: „Nekem mindegy”. „Magyar?” – kérdezett vissza a sofőr, ő pedig nyugodtan mondta, hogy „nem”. Mindketten meglepődtek az esettől, a magyar egy kicsit meg is ijedt, aztán nagyon örült, mert Robert ott helyben készpénzben kifizette a kárt.

A péntek este játszandó darabokról kérdezzük a karmestert, minden számhoz van legalább egy humoros sztorija, láthatólag szereti a mókát.

Az esten elsőként megszólaló darabhoz, Beethoven III. Leonóra nyitányához azt fűzi, hogy a zeneszerzőt mindig foglalkoztatta a szabadság. A műben Leonóra férfinak öltözik, úgy megy kiszabadítani igazságtalanul bebörtönzött férjét. Van egy külső (koncerttermen kívül megszólaló) trombita, amely jelzi a főfelügyelő érkezését, aki a vizsgálat után igazságos ítéletet hoz. Sok legenda szállong, mi történik a muzsikussal az ajtón kívül. New Yorkban például megesett, hogy Bernstein hiába várta a hangszer belépését, mert a portás nem engedte „zajongani”, mondván, „odabent próba van!”

A péntek este második darabja Beethoven IV. G-dúr zongoraversenye lesz, amelynek szólistája Stefan Arnold lesz. Igazi szenzációszámba megy, hogy hoznak neki egy Bösendorfer zongorát, magától a cégtől, ajándékba. Ez a szombathelyi koncert lesz a hangszer premierje, utána viszi magával tovább.

Csajkovszkij Manfréd-szimfóniája szólal meg a hangverseny zárószámaként, amelyben a főhős az Alpok tündéreitől vár segítséget.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában