SZENTGOTTHÁRD

2017.12.07. 18:52

Jó lenne egy állandó kiállítás a művésztelepeseknek

Ahogy minden évben, úgy idén is a Szlovének Házában rendeztek kiállítást az augusztusi Szentgotthárdi Nemzetközi Művésztelepen készült alkotásokból. 

Tersztyánszky Krisztina

A társművészeteket a Mókás-szorgos zenészek és Nagy Gyöngyi énekes képviselték Fotó: Holecz Károly

Az idén nyáron is benépesült egy hétre a Hotel Lipában berendezett alkotótábor. Immár 16. alkalommal. Ezúttal tíz alkotó érkezett, négy országból: Szlovéniából, Szerbiából, Bosznia-Hercegovinából és Magyarországról. Ketten szobrászok, a többiek a kétdimenziós alkotás mesterei. Az alkotómunkát ezúttal is Gerics Ferenc, a Lendvai Galéria Múzeum egykori igazgatója, a művésztelep szakmai vezetője irányította.

A művésztelep, és az itt készült alkotásokból nyíló tárlat az elmúlt két évtized alatt a város egyik legrangosabb képzőművészeti eseményévé nőtte ki magát. A prog-ramot az utóbbi öt évben a helyi önkormányzat is a szárnyai alá vette.

A közelmúltban tartott kiállítás-megnyitót a hazai és az anyaországi szlovénség számos közéleti és kulturális személyisége megtisztelte jelenlétével. A szervező, a Magyarországi Szlovének Szövetsége nevében Hirnök József, a szövetség elnöke köszöntötte a megjelenteket. Az ünnepi műsort a Budapestről érkezett szlovén zenekar, a Spajsni-flajsni muzikanti (Mókás-szorgos zenészek) és Nagy Gyöngyi énekes szolgáltatta.

Huszár Gábor polgármester ünnepi beszédében külön köszöntötte a vendégek sorában az újdonsült testvérváros, Szépvíz küldöttségét.

Méltatta a nemzetközi művésztelep jelentőségét, amely kiemelkedő és elismert eseménye lett a város kulturális életének. Elmondta: a város szeretné, ha a jövőben a lendvai partner segítségével állandó kiállítás is nyílhatna Szentgotthárdon az évek során itt készült művekből.

Az alkotásokat dr. Katarina Mohar mutatta be a közönségnek, Gerics Ferenc pedig a művésztelep indulására emlékezett vissza. A kiállítást Marko Repnik, a Szlovén Kulturális Közalapítvány igazgatója nyitotta meg. A festményeket és szobrokat a hónap végéig lehet megtekinteni a Szlovének Házában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában