SZENTGOTTHÁRD

2017.12.14. 21:35

Kiállítással emlékeznek Brenner Jánosra

A Móra Ferenc Városi Könyvtár és Múzeum időszaki kiállítással emlékezik a boldoggá avatott Brenner Jánosról. A Pável Ágoston Helytörténeti és Szlovén Nemzetiségi múzeum falai között pedig korabeli és napjainkban készített fényképfelvételeken elevenedik meg az élete.

Horváth R. László

Korabeli és napjainkban készített fényképeken elevenedik fel Brenner János élete Fotó: Horváth R. László

 

Korabeli és napjainkban készített fényképeken elevenedik fel Brenner János élete Fotó: Horváth R. László

A tárlatot Brenner József gyémántmisés nagyprépost ajánlotta az érdeklődők figyelmébe, felelevenítve a hatvan évvel ezelőtt történt eseményeket, hogyan szerzett tudomást testvére haláláról, miként élte meg azon időszakot, amikor nem volt szabad Szentgotthárdra jönnie, és hogy mennyire felkavaró volt az első látogatása a gyilkosság helyszínén. Brenner József veszprémi főegyházmegyei spirituális elmondta: testvérét boldoggá avatta Ferenc pápa akkor, amikor aláírta a dekrétumot. Brenner Jánost 2017. november 8-a óta boldogként lehet tisztelni az egyetemes római katolikus egyházban. 2018. május 1-jén, Szombathelyen boldoggá avatási ünnepséget is rendeznek. A borhi címzetes apát azt is elmondta, hogy eredetileg Szentgotthárd-Zsidán keresztet kívántak állítani a vértanú káplán emlékére, de az akkori polgármester tanácsára alapítványt hoztak létre, és az örökzöld utca végén kápolnát építettek. Az alapítvány céljai között szerepel, hogy a jövőben vizesblokkot és mosdóhelyiségeket építenek, jelenleg ez tervezés alatt van. Brenner József azt is elárulta, kétszer sírt: először, amikor megérkezett testvérbátyja halálhíre; másodszor pedig, amikor meghallotta, hogy boldoggá avatták. Molnár Piroska igazgató elmondta, az időszaki kiállítás a múzeum nyitvatartási idejében 2018 júniusáig látogatható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában