Zajkeltők és dallamok

2017.12.07. 13:58

A Kodály-koncepció napjaink ének-zene oktatásában

A Kodály Zoltán halálának 50., születésének 135. évfordulója tiszteletére hirdetett emlékév jegyében szervezett konferenciát Szombathelyen az ELTE SEK Zenepedagógiai Tanszéke.

Tóth Kata

Ifj. Horváth Károly népzenész, népzenetanár és az alkalmi regölők a zajkeltőkkel (kolomppal, vasfazékkal és láncos bottal): Zakariás Ivett, Szabó Dániel és Nagy Andrea. Fotó: Szendi Péter

„Mondd meg nekem, mit dalolsz, megmondom, ki vagy.” – ezt a Kodály-idézetet választotta a tegnapi szakmai nap mottójául a szervező ELTE SEK Zenepedagógiai Tanszéke. A Kodály-koncepció lehetőségeit járták körül az előadások napjaink ének-zene oktatásában.

Ifj. Horváth Károly népzenész, népzenetanár és az alkalmi regölők a zajkeltőkkel (kolomppal, vasfazékkal és láncos bottal): Zakariás Ivett, Szabó Dániel és Nagy Andrea. Fotó: Szendi Péter

- Jubileumi Kodály-év van, méltó módon szerettünk volna ünnepelni, és mivel pedagógusokat képzünk, fontos, hogy nekik mutassuk meg, akár csak villanásokkal is azt, hogy milyen sokszínű a Kodály-módszer és, hogy milyen ötletekkel lehet az énekórákat színesíteni – fogalmazott dr. Pozsonyiné Falusi Anikó tanszékvezető. A zenei múlthoz és a kortársakhoz való sokszínű Kodály-kapcsolódásokat dr. Horváth Barnabás, Erkel-díjas zeneszerző ismertette előadásában. Arról, hogy mit kell tudni egy tanárnak a népzenéről, dr. Fehér Anikó karnagy beszélt. Az interaktív konferencián a csepregi művészeti iskolás és celli gimnazista diákok is megmutatták tehetségüket; összefoglaló ének-zene óra, alternatív pedagógiai bemutató is került a programok sorába, azt kidomborítva, hogy a magyar népdal mit nyújthat a mai gyerekeknek. Ifj. Horváth Károly népzenész, népzenetanár rendhagyó hangszerbemutatóján abba a környezetbe ágyazta a hangszereket – zajkeltőket és dallamhangszereket is -, amelyben használatban voltak. A hagyományos esti adventi hangversenyt is ráfűzték a Kodály-évfordulóra: több Kodály-mű elhangzott a nap zárásaként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában