adventi készülődés

2017.12.25. 09:02

Közösségben várni a karácsonyt – Ünnepeltek a herényiek

Ne legyen (csak) pihenés az ünnep – hallhatták a Herényiek Háza udvarán tartott karácsonyvárás résztvevői. Volt forralt bor és karácsonyi dallamok is szombat este.

Bakos Ágnes

A Mikulás-sapka nem volt kötelező, de a fotó miatt szívesen felvettek a forralt borra várók és azok is, akik már megkóstolták az édes, fűszeres italukat. Rengetegen gyülekeztek szombat estére, amikor az utolsó adventi közösségi programját tartotta a Herényi Kulturális és Sportegyesület.

Méltó volt az ünnephez a három szombaton át tartó közös készülődés, hangolódás – mondta el köszöntőjében Szekér Tamás elnök, az egyesület elnöke.

– Nem könnyű szavakat találni a várakozásra, a költők segítenek ilyenkor, mondta, és Pilinszky János Advent című írását olvasta fel az összegyűlteknek.

„Advent a várakozás megszentelése. Rokona annak a gyönyörű gondolatnak, hogy meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk. […] Aki valóban tud várni, abban megszületik az a mélységes türelem, amely szépségében és jelentésében semmivel se kevesebb annál, amire vár.”

 

Idézett egy rádióbeszélgetésből is, ami a karácsonyról szólt. Az egyik beszélgetőtárs azt mondta, az ünnepekből pihenés lett‎ mára, ez így nem helyes. Meg kell élni a várakozás időszakát – ezt tették a herényiek: közösen, közösségben.

Szombat este „Ó, jöjj, ó, jöjj, Üdvözítő…” címmel szólt karácsonyi összeállítás az egyesület nótakörétől. Versidézetekkel fűszerezték a klasszikus karácsonyi dallamok sorát, miközben (hó helyett) hatalmas hóembert vetítettek a Herényiek Háza falára, és egyre többen gyűltek az udvarra az ünneplésre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!