WSSz

2017.12.06. 11:30

Sztárcsinálók és más megoldási javaslatok

A show folytatódik: a két keddi olvasópróba már a tavaszi évadot készíti elő a jubiláló Weöres Sándor Színházban. A nagyszínpadon jövőre jön a Sztárcsinálók, a Márkus Emília Teremben Czukor Balázs vezetésével készül a legújabb pikáns „hazai”. 

Ölbei Lívia

Eddig igazán nem lehet okunk panaszra, ha áttekintjük a tízéves Weöres Sándor Színház jubileumi szezonjának őszi évadát. Két nagyszínpadi és két kamaratermi előadást láthattunk, összefoglalóan talán a „hétköznapi őrületek” jegyében. Az újratöltött Oblomov (Oblom-off) már a 19. század orosz valóságában sem tudta, hogy mit kezdjen magával, de semmi baj: a sírja fölé hajoló utókor szépen megmondja az előadás fináléjában, mit is kéne gondolnunk róla (hogy élni tudjunk). Szép Ernő múlt századfordulós kicsi kispolgárainak életében (Mohácsi János rendezésében) már a 20. század közepének borzalmai lapulnak (füst száll, emberszag van), miközben zeng a fájdalmasan, ironikusan, könnyedén reménykedő dal, hogy „holnapután...”. Ezek után mi más következhetett, mint a rendszerváltásokon átbukdácsoló Hétköznapi őrületek, voltaképpen Oblomov-szerű főszereplővel. És akkor a párizsi jóbarátokról még nem beszéltünk (ez a Művészet), akiknek látszólag rendben csordogál az életük, de ha megkapargatjuk, tapodtat se jutottak előbbre Csehov egymás mellett elbeszélő antihőseinél.

Mi jöhet még ezután? Ismét visszatér a WSSZ-be Czukor Balázs, aki anno részt vett a színházalapításban. Emlékszünk a Czukor-show-ra – az előadásra és a filmre -, emlékszünk a különleges, „film-színházi” Szerelmes Balázsra, emlékszünk A félkegyelműre, és hogyne emlékeznénk a Cudar világra és a Hamletre. A színész Czukor Balázst fölváltotta a rendező Czukor Balázs, most is ez utóbbival találkozhatunk. A Czukor Balázs – Surányi Nóra szerzőpáros jegyzi a Home Bank című darabot-szöveget, amely a tervek szerint „egy bank életét mutatja be, ahová ügyfelek érkeznek mindenféle megoldásra váró problémákkal”. És természetesen annak reményében, hogy a Home Bank minden bajra megoldást kínál. A bérleten kívüli kínálatban készülő előadásban színpadra lép mások mellett Alberti Zsófi, Bajomi Nagy György, Bálint Éva, Edvi Henrietta, Horváth Ákos, Kazári András, Orosz Róbert, Trokán Péter. A Márkus Emília Teremben jövő év január 26-ára tűzték ki a Home Bank-bemutatót.

Sztárcsinálók, olvasópróba. Nagy Cili ismét rendezőszerepben. A háttérben jobbra Győrvári Eszter.

Akkor már javában zajlik a Sztárcsinálók próbafolyamata. Nem tévedés: a WSSZ tavaszi bérletének nagyszínpadi kínálatában ott van az első magyar rockopera, amely most Nagy Cili rendezésében kel új életre. Várkonyi Mátyás (zene) és Miklós Tibor (szöveg) nagyszabású vállalkozásának ősbemutatóját 1981-ben tartották Győrben. Ha meggondoljuk, éppen itt az ideje, hogy a szombathelyi közönség is megkapja a maga „eredetijét”. Az uralkodásra már alkalmatlan Claudius császárt felesége, Agrippina Senecával összejátszva megmérgezi, hogy Agrippina első házasságából származó gyermekét, Nerót tegyék meg császárnak. Úgy gondolják, hogy az ifjú császárt bábként irányítva, a háttérből gond nélkül kormányozhatják a Római Birodalmat. Helyette elnyerik a „sztárcsinálók” címet, mert rosszul számítanak: a költői babérokra (is) vágyó, de költőként sajnos kevésbé tehetséges Nerót nem nagyon lehet irányítani. Bemutató: március 16-án a nagyszínpadon.

Addig esetleg olvassuk el (olvassuk újra) Kosztolányi Dezső regényét, a Nero, a véres költőt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában