Bükfürdő 1975

2018.01.08. 08:49

Bükfürdő neve mostantól örökre bekerült a hazai rocktörténetbe

Számon tartjuk, ha valamelyik hírességünk kötődik szűkebb pátriánkhoz, és erre büszkék is vagyunk. Néha azonban érhetnek bennünket meglepetések is.

Kovács Ágnes

A Kiscsillag zenekar a frontember gyerekkorát idézi meg a dalban. Fotó: Kiscsillag facebook-oldal

Lovasi András Kossuth-díjas magyar zenészt, az egykori Kispál és a Borz együttes, illetve a Kiscsillag zenekar frontemberét, énekesét, dalszerzőjét szinte mindenki ismeri, azt azonban kevesen tudják, hogy kötődik Bükhöz, pontosabban Bükfürdőhöz, és a szomszédos településhez, Bőhöz. Bőben ma is áll az a ház, ahol gyerekkorában gyakran töltötte a nyarakat, miközben természetes volt a család számára, hogy Bükfürdőn pihennek, kapcsolódnak ki. Erről dal is szól: a Bükfürdő 1975 című szám. Nyilván nem véletlen, hogy a büki polgármester, dr. Németh Sándor a Facebook- oldalán ezzel a dallal kívánt boldog új évet és minden jót ismerőseinek, de karácsony előtt a bői községi honlapra is felkerült az a videó, amelyen a dal meghallgatható, illetve egy másik is, amelyből a sztori megismerhető.

A Kiscsillag zenekar a frontember gyerekkorát idézi meg a dalban. Fotó: Kiscsillag facebook-oldal

A videó a Kiscsillag zenekar egyik korábbi, bükfürdői szabadtéri koncertjén készült, ahol Lovasi felteszi a kérdést a közönségnek, hogy amíg Budapestről számtalan dal szól, addig Bükfürdőről vajon mennyi? Aztán maga meg is válaszolja a saját maga által feltett kérdést, hogy egy mindenképpen. A dalt a koncert idején még félkésznek nevezte, de azért eljátszotta a közönségnek. Bevezetőben elmondja azt is, hogy a szomszédos Bőből származik félig-meddig, és gyerekként nagy fekete vonattal járt Bőbe nyaralni a nagymamához.

„Vonattal jöttek Bükig, onnan tovább busszal Bőbe”.

A dal, amit a koncert záródalaként ad elő egy szál gitárral, egy ilyen utazás emlékét örökíti meg. A dalnak ez a koncert volt a premierje, mert Lovasi saját elmondása szerint addig csak otthon, magának játszotta el. „De jó, már indulunk is!” – énekli a lassú, kicsit melankolikus szerzeményt. Majd igazi Lovasi-féle szövegfordulat következik. „Csak tévedésből volt eddig ilyen az életünk. Most valami más jön, amire nem számítottam” – folytatja. „Majd ha leszállunk Bükfürdőnél…” Ez a refrén. „A farmotoros busz utolsó ülésén nézem, hogy az út ostorcsapásként…” Ha leszállnak Bükfürdőnél, majd minden megváltozik, sugallja a félkész dal, majd Lovasi elköszön a koncert közönségétől. A Kiscsillag, az ország legnépszerűbb art-rock zenekara újszerű, színházi elemeket vonultat fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában