KŐSZEGFALVA

2018.01.17. 16:50

Így készül a kőszegfalvi német farsangi fánk, a cigenudli

Ma a szezonális farsangi ételek sorát a kőszegfalvi németek speciális fánkjával, a cigenudlival folytatjuk. Nem egyszerű bánni vele, de érdemes a próbálkozás, mert meghálálja a törődést, és mennyei elményt nyújt annak, aki belekóstol.

Tersztyánszky Krisztina

Szalai Barnabásné, Kőszegfalvi Ágnes, Radványi Dezsőné Fotók: Szabolcs Gergely

Két tapasztalt, idős helyi asszony vállalta, hogy elkészíti az úgynevezett „gschupf” cigenudlit, amelynek jellegzetessége, hogy nemcsak sodorják, hanem szaggatják is. Radványi Dezsőné és Szalai Barnabásné, – mindkettejük keresztneve Ilus – már számos rendezvényen mutatkoztak be, gyakran főiskolásoknak mondják el tudásukat és televíziós gasztronómiai műsorban is szerepeltek már.

Amikor megérkezünk, máris hangosan figyelmeztetnek: csukjuk be gyorsan az ajtót, mert megfázik a tészta. Azt is mesélik, hogy régen a kelni való fánkocskákat dunyhára rakták az asszonyok, hogy puhán feküdjenek.

- Ezek a német asszonyok leleményesek voltak ám – meséli a házigazda Radványiné, az idősebbik Ilus néni. – Amikor betelepítették őket Kőszegfalvára, nem volt edényük, se gyúrótáblájuk, se sodrófájuk. De kezük volt, meg kanaluk, és egy terítő is került az asztalra. A cigenudli pedig már ennyi kellékkel is elkészíthető.

A jól megkelt tésztából evőkanálnyi darabokat szaggatunk
Minden darabot hosszúkásra kisodrunk és kiflit hajtogatunk belőle

A gschnupf cigenudli speciálisan Ilus néni fejlesztése. Korábban túrót is használtak az asszonyok, ő ez elhagyta, helyette rumot és tejszínt rak a hihetetlenül puha és légies tésztába. Panaszolja: már a liszt sem olyan, mint régen, és a tej sem. Ezért aztán óvatosan kell bánni mindkettővel, a tészta verése közben odafigyeléssel kell adagolni abból, amelyik éppen hiányzik.

A pihenő kifliket könnyű abrosszal takarjuk le, hogy kelni tudjanak

Nézzük a hozzávalókat: egy kiló liszt, 6 tojás sárgája, 4 tojás fehérje, 10 deka olvasztott vaj, 5 deka élesztő, 8 deci tej, jó fél deci rum, jó két csipet só, 2 deci tejszín, 5 deka cukor, 5 deka rumba áztatott mazsola, két liter olaj a sütéshez, vaníliás porcukor a tálaláshoz.

A kifliket abroszon pihentetjük, alatta egy puha takaró van

 

Kevés tejben 5-6 deka cukorral felfuttatjuk az élesztőt. Egy tálba belerakjuk a lisztet, a sót, beleöntjük a tejszínt, a felolvasztott vajat, a kevés cukorral jól kikevert tojássárgáját, a rumot, majd a felfuttatott élesztőt. Emelő, alányúló mozdulatokkal elkezdjük „verni” a tésztát. Az öregek azt mondták, addig kell verni, amíg a mazsola már szinte kipotyog belőle. A tejet fokozatosan adagoljuk, hogy a tészta jó puha legyen. Fontos, hogy minden hozzávaló langyosan kerüljön a tésztába. Ha jó erős dagasztógépünk van, dolgozhatunk azzal is. Legvégül a habbá vert négy tojásfehérjét is beledolgozzuk, ez ad majd tartást a fánknak. A tésztát meleg helyen fél óráig kelni hagyjuk.

Amíg kel, egy tiszta abroszt terítünk az asztalra, egy másikat pedig előkészítünk, amivel majd letakarjuk a fánkokat. Ne legyen nehéz a takaró, mert akkor nem jönnek fel szépen a kiflicskék.

Bőséges olajban sütjük, hogy úszni tudjanak a fánkok

A megkelt tésztából evőkanálnyi darabokat szaggatunk, mindegyiket a tenyerünkkel deszkán körülbelül tíz centis rudakká sodorjuk, kifli alakúra hajtjuk, és sorban a terítőre rakjuk. Letakarva itt is tovább kelesztjük. Mire a végére érünk a szaggatásnak, lassan kezdhetjük sütni az első darabokat, azokat véve előre, amelyek már szépen megduzzadtak. Az olaj ne legyen túl forró, és fontos az is, hogy bőséges legyen, kényelmesen úszkáljanak benne a fánkok. Ilus néni még arra is esküszik, hogy legjobb zománcos edényt használni erre a célra.

A kész darabok mindkét oldalát vaníliás porcukorba forgatjuk

A fánkokat közepes tűznél, folyamatos odafigyeléssel sütjük, vigyázva, hogy a rendkívül puha kifli az olajba rakásnál megtartsa a formáját. Amíg az első oldaluk sül, letakarjuk az edényt, ahogy mondják, a födő egy kicsit meghúzza, megemelkedik a tészta. Ha jól dolgoztunk, a fánkok sülés közben még körülbelül másfélszeres méretre dagadnak és szép sránfli (szalag) is lesz az oldalukon körben. A zsiradék lecsepegtetése után vaníliás porcukorba forgatjuk, majd sorban a talpaikra tálcára állítjuk őket.

A cigenudli is úgy szép, hogy körben sránfli, azaz szalag fut az oldalán

Egy kiló lisztből mérettől függően 35-40 cigenudli készül. A kőszegfalvi asszonyok farsang idején legalább egyszer elkészítik ezt a csemegét, van, aki egy kosárnyit a munkahelyére is visz.

Szalai Barnabásné, Kőszegfalvi Ágnes, Radványi Dezsőné Fotók: Szabolcs Gergely

Lassan a helyi fiatalasszonyok is átveszik a tudást az idősektől. Amihez mág az is hozzátartozik, hogy a cigenudlit, bár fogyasztható lekvárba mártogatva is, harapni azonban nem szabad, csak törni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában