kultúra

2018.01.29. 16:42

Jeles András új filmje a Savaria moziban

Jeles András Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező végre ismét filmet rendezett. A rossz árnyék országos premier előtti vetítése február elsején, csütörtökön 19 órakor kezdődik az Agora – Savaria moziban.

Ölbei Lívia

Tizenhárom év szünet után forgatott újra játékfilmet Jeles András, aki eddigi munkáival – A kis Valentino (1979), Álombrigád (1983), Angyali üdvözlet (1984), Senkiföldje (1993) és József és testvérei (2003) – végérvényesen beleírta magát a magyar és az egyetemes filmtörténetbe. De nem „csupán” a film perspektíváinak megújítójaként, kiemelkedő alkotójaként tarthatjuk számon: színházi rendezőként szintén jelentős. Koltai Tamás színikritikus egyenesen színházi fordulatként, korszakhatárként értékeli a Valahol Oroszországban címmel Kaposváron bemutatott előadást. (Ez még a régi, a legendás kaposvári színház a múlt század nyolcvanas éveiben).

Külön szerencsénk, hogy a Weöres Sándor Színház indulása is szoros kapcsolatban van Jeles András személyével. Előbb tanított itt, aztán rendezett is. Előadásai – A nevető ember (2009), A kis lord (2010), Zarándokének (2012), A félkegyelmű (2015) – meghatározó „világítótornyai” a szombathelyi színház tízéves történetének. A szombathelyi Mesebolt Bábszínház társulatával, a Kőszegi Várszínházzal koprodukcióban 2015-ben jött létre a József és testvérei című Jeles-rendezés, amelynek Jeles András filmes oeuvre-jében is megvan a maga előzménye. Egyáltalán: színház és film ezen a különleges pályán folyton egymásra mutat.

Jeles András rendezőként és forgatókönyvíróként jegyzi A rossz árnyék című mozit, amely a Nemzeti Filmalap támogatásával jött létre. A producerek: Muhi András és Ferenczy Gábor, forgalmazója a most debütáló Soldvision.

A rossz árnyék egy különleges képességekkel megáldott fiatalember és restaurátor apja története – az első szinten legalábbis. .A film központi motívuma ifj. Hans Holbein reneszánsz festő emblematikus alkotása, a Követek, amelyről másolat készül. Az operatőr Medvigy Gábor, a látványtervező Árvai György, a jelmeztervező Szűcs Edit. A szereplők mások mellett: Gerlóczy Zsigmond, Pálffy Tibor, Edvi Henrietta (WSSZ), Tenki Dalma.

Premier február végén, de mi már csütörtökön megnézhetjük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában