Külön köszönöm az angyalt

2018.01.26. 15:53

Képes-lapok: S. Horváth Ildikó grafikusművész kötete

Ritka tünemény, hogy valaki résmentesen, magától értetődően azonos legyen azzal, amit csinál. Ritka ajándék.

Ölbei Lívia

S. Horváth Ildikó grafikusművész kötetét Stekovics Anna tervezte.

S. Horváth Ildikó – és az a valóságban gyökerező, égi mesék magasába nyújtózkodó grafikai világ, amelyet létrehoz (amelyet folyamatosan hoz létre) minden bizonnyal éppen ilyen tünemény. És nem csak (nem is elsősorban) azért irizál az önazonosság-élmény S. Horváth Ildikó képeinek világában, mert ezeken a cizellált, finom grafikákon gyakran föltűnik egy tündérszerű nőalak, amely feltehetően önarckép, az alkotó égi-földi mása: a mágikus „egy”, ezernyi változatban.

S. Horváth Ildikót (őt magát és az alkotásait) nem nehéz elképzelni a szecesszió jó száz évvel ezelőtti indázó világában. De még jobb, hogy itt és most lehetünk együtt: egy S. Horváth Ildikó-kép (akár tenyérnyi, akár tekintélyesebb méretű) mindig, mindenhol örömforrásként működik. Könyvjelző képében – vagy képeslap formájában: mindegyiken ott van a grafikus eltéveszthetetlen kézjegye. Könyvjelző és képeslap találkozik abban a frissen megjelent, elegáns kis kötetben (kiadója a Colorcom, tervezője Stekovics Anna), amely Képes-lapok címmel S. Horváth Ildikó speciális grafikáit gyűjti össze (rögtön megsokszorozva az örömforrások számát és hatásfokát). Az első pillantásra áttetsző, pedig sokrétű cím játékba hív: a képeslap (amellett, hogy S. Horváth Ildikó tényleg csinál elküldhető, vagyis funkcionális képeslapokat) ma már eleve nosztalgikus hangulatot ébreszt, bár a múlt századfordulóig azért nem kell visszakémlelnünk, hogy megpróbáljuk fölidézni a hajdani képeslap-élményt. A kötőjel külön a képre és külön a lapra irányítja a figyelmet, egyúttal eltávolít a postaládába dobható képeslap képzetétől. Így születik az új műfaj: képes-lap néven.

S. Horváth Ildikó grafikusművész kötetét Stekovics Anna tervezte.

Van egy művészi szöveg (vers, dal stb.). Van film, zene. A szöveghez, filmhez, zenéhez S. Horváth Ildikó grafikát mellékel.

Illusztrációt, az alapművel partneri viszonyban.) Aztán a szöveg (film, zene) szerzőjének kézjegye-kommentárja zárja le, avatja új, önálló életre képes alkotássá a képes-lapot: a szerzői kézjegy – pecsét a szívre – mintegy áldást ad, szentesít. (A kézjegyet szó szerint kell érteni: a szerzői kézírás ma szintén nosztalgiát ébreszt, a kézjegy jelentősége szintén megsokszorozódik.)

A kötetbe rendezett képes-lapok sorát a Meddig leszünk még csempe című Bornai Tibor-dalszöveghez készült képek nyitják. A kommentár szerint: „Bornai Tibor ennek nagyon örül és köszöni szépen.” A kötetet a mifelénk is otthonos Gazsó György színművésznek címzett képes-lap zárja (próbára téve a válogatásból kikövetkeztethető alapszabályt). A Kilimfölde Gazsó Györgynek című képes-lap valószínűleg „egyszerűen csak” személyes kedvesség, amit a címzett Gazsó Gyuri aláírással, szellemes kedvességgel hálál meg: „Rég, a pannon határszélen Savaria volt a ’limes’. Ez a kép meg fás, madaras, kilimes.” Közöttük a bőség zavara: Radnóti Sándor, Ágh István („szigligeti szeretettel”), Parti Nagy Lajos, Szörényi Levente, Spiró György – és így tovább. Esterházy Péter kézjegye, hogy „Csók: Csokonai Lili”. (Hova tűnt öt hattyú?) És Berkovits György mondata a Díszcserje (kis)asszonyért: „Külön köszönöm az angyalt.”

Az angyal – amint a képes-lapot bedobja a postaládába, aztán lábát lógázva kicsit elüldögél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában