KÖRKÉP

2018.01.21. 19:36

Mindent megénekel

Pappné Tompa Ilona ezer szállal kötődik Vas megyéhez. 2017-ben Budapesten megjelent verseskötetében nemcsak a boldoggá avatott Brenner Jánost énekli meg, hanem sok más mellett a születésnapos Vas Népét is.

Vas Népe

A kötet borítóján Simon M. Veronika festménye.

Tompa Ilona mindent a világon megénekel: hősöket, költőket, papot, orvost, tanárt. Szűkebb és tágabb szülőföldje jeles személyiségeit, jelenségeit, eseményeit: emlékezésképpen, okulásul az utókornak. Ahogyan a Cserhát Művész Kör gondozásában Lelkemben égő csillagok címmel megjelent kötetének előszava mondja: „Szép kezdeményezés minden könyv, amit emlékeinek szentel (...).” Az előszó szerzője a Cserhát Művész Kör elnöke, Bornemisza Attila. A kötet borítóján Simon M. Veronika festménye látható. A virágok mögé nézve pedig föltűnik a lapokon például Brenner János vértanú alakja: „Félelem, némaság, csend volt és siralom. / Erőszak, rémtett, gyilkosság; vigalom. / Néma lett a táj, csak csendben suttogott, / A szörnyű vétek titokban nem maradhatott.” De született vers a Vas Népe 60. születésnapjára is.

A kötet borítóján Simon M. Veronika festménye.

A könyv fotóalbummal zárul: gyerekek, barátok, unokák – és sokan mások. A jáki templom képe például azért került ide, mert Pappné Tompa Ilona Róbert fia ezek között a patinás, történelmi falak között (az ország egyik legrégebbi templomában) kötött házasságot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában