Hangsúlyosabb a harsona

2018.01.19. 14:00

Negyedszázados jubileumra készül, új albumot jelentet meg a Sear Bliss

Amikor indult a zenekar, akkor éltem át ilyen mágikus, varázslatos pillanatot, mint most: az új dalok születésénél. Ez bizonyára jelent valamit, azaz nagyon bízom abban, hogy egy remek nagylemezt tudunk a közönségünk elé letenni.

GYURICZA FERENC

A nemzetközi hírű szombathelyi black-metal zenekar, a Sear Bliss a legutóbbi koncertjén. Balról Vigh Zoltán gitáros, Pál Zoltán harsonás és Nagy András énekes-basszusgitáros Fotó: Gyuricza Ferenc

Mindezt Nagy András, a nemzetközi szinten meghatározó atmoszférikus black-metal zenekar, a szombathelyi kötődésű Sear Bliss énekes-basszusgitárosa mondta. A zenész hozzátette: hamarosan befejeződnek a stúdiómunkálatok, így 2018 nyarán megjelenhet a nyolcadik Sear Bliss-stúdióalbum.

- A napokban fejezzük be a keverést, s ezzel nagyon komoly, egy teljes esztendeig tartó folyamatnak érünk a végére – mondta András. – 2017 elején, az egervári várkastélyban, egy több napig tartó „dalszerző metódussal” kezdtünk az új albumon dolgozni. Már ott nagyon jó ötletek gyűltek össze, és a dalok vázait is összeraktuk. A végleges kidolgozást, illetve a stúdiómunkákat azonban több tényező is hátráltatta, így egészen mostanáig elhúzódott a folyamat. Ahogy hallgatom a már kész dalokat, egyre inkább azt érzem, hogy egy nagyon izgalmas, minden eddiginél egységesebb albumot sikerült elkészítenünk. A dalokban sokkal hangsúlyosabb lett a harsona jelenléte, hiszen mégiscsak ez adja a Sear Bliss egyediségét, különlegességét. Erre nagyon odafigyeltünk most.

A Sear Bliss vezetője szerint az eredményes kreatív folyamatok annak is köszönhetők, hogy nagyon együtt van a csapat, és a zenészek kifejezetten ösztönzőleg hatnak egymásra. A 2016-ban újra csatlakozott gitáros Kovács Attila – aki 2008-2009 környékén egyszer már tagja volt a Sear Blissnek – nagyon sokat tett hozzá a dalokhoz, de a harsonás Pál Zoltán munkája is példaértékű.

Nagy András hozzátette, az egyelőre még cím nélküli albumot a nemzetközi under-ground extrém metal-körökben igen meghatározónak számító holland kiadó, a Hammerheart jelenteti meg, a tervek szerint júniusban. Előtte néhány dalt digitális formátumban elérhetővé tesznek, illetve olyan is akad, amit koncerten már be is mutattak.

- Korábban ezzel a lehetőséggel nem igazán szoktunk élni, mert úgy véltük, az a jó, ha a közönség már ismeri a koncerten hallott dalokat – magyarázta a zenész. – Az új lemezen azonban olyan fogós szerzemények is akadnak, amelyek szerintünk akár még úgy is megállják helyüket, ha először a koncerteken találkozik velük a közönség. Olyan ívük van ezeknek a daloknak, hogy azonnal rájuk lehet hangolódni. Ilyen például a The Mirror, amit már a tavalyi év végi szombathelyi koncertünkön, valamint néhány napja a budapesti Barba Negra Music Clubban is eljátszottunk, itt a Septicflesh és az Inquisition koncertjén léphettünk fel vendégként.

A Sear Bliss 2018-ban kétszeres jubileumot is ünnepel, egyrészt a zenekar megalakulásának 25., másrészt a The Haunting című második nagylemezük kiadásának 20. évfordulóját. A két jeles eseményt szeretné is összekötni a zenekar.

- A The Haunting húsz éve sajnos nem a legjobb hangzással jelent meg, emiatt méltatlanul el is felejtették – folytatta András. – Az album annak idején egy holland stúdióban készült, ahonnan sikerült az eredeti felvételeket megszerezni. Ezeket aztán újrakevertük, több ponton ki is egészítettük. Jelenleg arra várunk, hogy egy-két jogi kérdést tisztázzunk, aztán ha minden a tervek szerint alakul, még az idén megjelenhet az újrakiadás, ami teljesen új képét mutatná a lemeznek.

András a zenekar 2018-as terveivel kapcsolatban néhány további részletet is elárult. A nyolcadik album kiadását követően – várhatóan az ősszel – nemzetközi turnén vesznek részt, egy ismertebb külföldi zenekar vendégeként.

Természetesen hazai koncertekre is sor kerül, fellépnek például a Rockmaratonon, ősszel pedig a budapesti Barba Negra Music Clubban adnak nagyszabású, a 25 éves jubileumot ünneplő koncertet. Ennek első felében a nyáron megjelenő új album dalait mutatják be, a második részében 25 éves karrierjük legsikeresebb pillanatait idézik vissza, benne a The Haunting dalaival.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában