Bentlakás

2018.01.31. 09:00

Söptei Eszter, a textilművész, aki „beköltözik” a saját kiállításába

Söptei Eszter celldömölki textilművész összeismerteti a szabályost a szabálytalannal, a lágyságot a keménységgel, a természeti formákat a tervezettséggel. Munkáiból Bentlakás címmel a budapesti FISE Galériában nyílt kiállítás.

Ölbei Lívia

Párnák, színek, háromszögek. Fotók: FISE

Bentlakás, mert lakástextil-kollekcióról van szó, amelynek formavilága az elmúlt évek inspirációiból született meg. A kiállítás kedvéért lakásbelsővé (enteriőrré) alakul át a Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesület belvárosi galériája. De ez még nem minden.

Párnák, színek, háromszögek. Fotók: FISE

Söptei Eszter a tárlat nyitvatartási idejében bizonyos értelemben szintén beköltözik a galériába: ha fizikai valójában nem is lesz jelen, online megjelenik a térben, a kapcsolatot föl lehet venni vele. Kérdezni a Háromszögek nevű lakástextil-kollekcióról, amely a szabályos és szabálytalan háromszögekre épül. Elsőként a Geometrikus hullám született meg egy korábbi Söptei Eszter-munka, a Halk geometria (akusztikát javító felület) nyomán. (Ebből a „hangszigetelésből” láthattunk mutatványt a szombathelyi, akkor még Thököly utcai Irokéz Galéria Boomerang tárlatán.) A geometrikus formák iránti alkotói vonzalom azóta sem hagyott alább: van a Rombusz, amely a Geometrikus hullám mintaelemével játszik tovább, szigorú szimmetria és szabályok alapján. A Geo ennek ennek pont az ellentéte, a háromszögek szabályos szabálytalanságával felszabadulnak a mintaelemek.

Kemény és lágy finom harmóniája.

Söptei Eszter kiállítása kedden nyílt meg a budapesti FISE Galériában, ahol február 16-áig (hétfőtől péntekig 13-18 óráig) várja a vendégeket. Eszter egyébként a celli Kemenes Vulkánpark igazgatója. Érdemes megfigyelni, hogy tervezői munkájára milyen hatással vannak a természeti formák vagy a Ság hegyen most nyomokat hagyó vulkáni tevékenység.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában