110

2018.01.11. 12:49

Wass visszhangzott Vasváron

Aki hétfőn este Vasvár központjában járt, az hallhatta, ahogy a 110 éve született író műveinek egy-egy versét, novelláját zengik a környező utcák.

Szabolcs Gergely

Fotó: Nagy Gáspár Kulturális Központ Facebook-oldala

 

Felolvasás a kulturális központ stúdiójában. Fotó: Nagy Gáspár Kulturális Központ Facebook-oldala

A hang forrása a Nagy Gáspár Kulturális Központ volt. Tizedik éve tart ez a hagyomány, hogy felolvasnak Wass Albert műveiből, melyet hangszórókkal továbbítanak a város felé. Idén hét közreműködő volt, akik segítettek a program megvalósulásában. Gergye Rezsőt, a kulturális központ vezetőjét kérdeztük, miért tartják fontosnak ezt a hagyományt?

Méltatlanul keveset, kevesen tudnak Wass Albertől, akit lehet így vagy úgy értelmezni, de fontos ismerni, mert jelentős az alakja, alkotói munkája a magyar irodalomban. Gyönyörű meséket, novellákat, verseket írt, amiket érdemes megőrizni és továbbadni.

Természetesen tervezik a folytatást is. Örülnek, hogy megérték, hogy 10 éve tart ez a program, és már most elkezdődött a közös gondolkodás, miképp lehetne ezt fejleszteni. Ötletnek felmerült, hogy jövőre a tágabb közönséggel együtt felolvasnak egy teljes kisregényt is akár, az elképzelések között szerepelnek éjszakai kivetítések, több helyszínen történő megjelenés.

Idén verseket és novellákat olvastak fel. Fotó: Nagy Gáspár Kulturális Központ Facebook-oldala

Ehhez rendelkezésre áll az archívumuk is, hisz az eddigi felolvasásokat mind archiválták, már 20 órányi felvételük van a korábbi évekből. Remélik, hogy ez nem csak maguknak szól, és azon túl, hogy ők rendre tevékenyen részt vesznek, sikerül minél több emberhez eljuttatni a művek szépségét a modern technikák lehetőségeit igénybe véve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában