SZOMBATHELY

2018.02.14. 18:18

Lenyűgöző fotókiállítás a megyeszékhelyen a jégbe fagyott Balatonról

Rendhagyó tárlat nyílt a Puskás Tivadar szakközépiskolában. Vass Péter fotós Európa című kiállítása a jeges Balatonon való átkelésről szól.

Kánya Dóra

Vass Péter az egyik kedvenc fotóját mutatja Fotó: Nagy Jácint

Befagyott tóból kiállítás

A Szombathelyi Műszaki Szakképzési Centrum Puskás Tivadar Fém- és Villamosipari Szakközépiskolájának aulájában nyílt kedden Vass Péter fotós kiállítása. Az Európa című tárlat tizenhét fotón keresztül mutatja be, milyen volt átkelni tavaly a befagyott Balatonon.

Vass Péter az egyik kedvenc fotóját mutatja Fotó: Nagy Jácint

A nagy Balaton-túra

- A nagy ködben olyan érzés volt, mintha egy másik bolygón járnánk, ezért is kapta a kiállítás a Jupiter egyik holdja után az Európa nevet, amely amúgy egy vastag jégréteggel rendelkező hold – mondta el Vass Péter. Hozzátette: ez a téma egy életre szóló élményt mutat be, mivel már gyerekkorában szeretett volna átúszni a Balatonon, de mindig úgy alakult, hogy nem tudta megvalósítani álmát. Tavaly aztán jött a lehetőség, és egy profi hegymászó segítségével nekivágott átkelni a jeges Balatonon, a tó egyik legszélesebb részén összesen 8,6 kilométert tettek meg, két és fél óra alatt.

- Nagy élmény volt, mivel a tó közepén ebédeltünk, ott főztünk teát – mondta az alkotó.

A kiállítást Török Gábor fotós nyitotta meg, aki beszédében Robert Capa híres mondatát idézte: ha nem elég jók a képeid, nem voltál elég közel, bár szerinte a Balaton közepéhez nem nagyon lehet gyalog közelebb kerülni. Hozzátette: a felfedezésvágy hajtotta ki a ködbe, a hidegbe, az ismeretlenbe Pétert, vagyis Bextert, ahogy a fotósok és youtuberek körében ismerik. – Jó a téma, hiszen a feltorlódott jégtáblák, a szabálytalanul a messzeségbe futó vonalak, a jól ismert táj teljes átalakulása fotósért kiált, de fontos, hogy ezeket a pillanatokat nemcsak megélni, megmutatni is tudni kell – emelte ki Török Gábor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában