Emléknap

2018.02.11. 14:06

Virágban és versben Gazdag Erzsi: először abban a kőszegi iskolában, ahol érettségizett

Annyi szép és kedves virágszálat ritkán látni egy csokorban, mint amennyit a Kőszegi Evangélikus Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium legelső Gazdag Erzsi-ünnepén láttunk.

Ölbei Lívia

A költőnő itt, az anno evangélikus leánylíceumként megalapított iskolában érettségizett 1936-ban: akkor még Sebesi Erzsébetnek hívták.

Régóta tudjuk, hogy a kőszegi „iskolának” különös, sűrű levegője van. Innen lehet, hogy belépve a zöld épület kapuján, hatalmába keríti az embert az Ottlik-érzés. Az a tény pedig, hogy az Árpád téren vagyunk, rögtön előhív egy másik nevet: Kristóf Ágotáét, akit gyerekkora legszebb évei fűznek Kőszeghez, az Árpád téren állt (áll ma is) a ház, ahol a Kristóf család lakott. De most Gazdag Erzsiért jöttünk. Az iskola dísztermében Illés Péter megbízott igazgató köszönti a vendégeket. Csupa virág a világ – ez a legelső, nyilván hagyományindító Gazdag Erzsi-program címe. A kisiskolásoknak meghirdetett vers- és mesemondó versenyt Gazdag Erzsi halálának évfordulójára, február 9-ére időzítették; mintegy annak bizonyítékaként, hogy a költő maga már nincs közöttünk (1912-ben született, 1987-ben ment el), de a verseiben él tovább.

Az egykori evangélikus (más felekezetek felé is nyitott) leánylíceumban pedig most kel új életre. Az asztalon friss tavaszi tulipán – mintha megelevenedett Gazdag Erzsi-vers volna a színes csokor is –, a széksorokban ünneplőbe öltözött versmondók. Amíg ők készülődnek, megnézzük a Gazdag Erzsi-tárlóval bővült iskolatörténeti szobát: ez a tárlóavatás. Dr. Szárnyas István, az iskola tanára foglalja össze a gazdag iskolatörténetet az 1899-es alapítástól a jelenkorig, különös tekintettel azokra a szekkókra (száraz falfelületre festett kép), amelyek elsősorban az egykori igazgató, Arató István progresszív pedagógiai gondolkodását dicsérik. Az irodalmi művekre utaló jelenetek arra utalnak, hogy ez volt egykor az irodalmi szaktanterem – és ez volt az első iskola Magyarországon, ahol szaktantermi rendszer működött. Itt jegyezzük meg, hogy a versmondó verseny zsűrijének elnöke Fűzfa Balázs irodalomtörténész (ELTE SEK), aki pedig – ezek szerint akár Arató István nyomán – az élményközpontú tanítás szombathelyi apostola: a Gazdag Erzsi-napra is négy magyar szakos tanítványával érkezett. Próbálják megfejteni, melyik szekkó melyik irodalmi alkotáshoz tartozik.

A képeket Harangi Jenő festette 1935-ben, és ezer szerencse, hogy fotóalbum maradt róluk, hiszen az 1948-as államosítás után az összeset eltüntették: lemeszelték, a terem öltözőként funkcionált tovább. 1985-ben aztán – az iskola akkori igazgatója, Horváth Antal kezdeményezésére – az album alapján rekonstruálták a falfestményeket, folytatja Szárnyas István a történetet. Ő rendezte be a Gazdag Erzsi-tárlót is. Az avatóra természetesen eljött dr. Szokolay Sándorné dr. Veltler Magdolna nyugalmazott főorvos, akinek a Gazdag Erzsi-kapcsolat felfedezése köszönhető: ő volt az, aki édesanyja, Rácz Magdolna diákkori emléktárgyait a kőszegi alma maternek ajándékozta. Gazdag Erzsi – vagyis Sebesi Erzsébet – pedig Rácz Magda osztálytársa volt. (Rácz Magda pedig – erre Básthy Béla alpolgármester figyel föl a vadonatúj tárlót böngészve – Csikvándon született. Még miről nevezetes ez a település? Ott született Kristóf Ágota is.)

Ebben az átlelkesített hangulatban kezdődik meg a versmondó verseny. Közben a folyosón Gelencsér Ildikó, a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház művészeti titkára megmutatja azt a termet, ahol hajdan az iskola diákjaként annyit próbált a Ciróka együttessel (a Ciróka a Cirákulumban él tovább). Ildikó az iskola régi diákjaként kapott meghívást a verseny zsűrijébe. A teremben még a vidám, napsütötte szőnyeg is virágmintás. A versmondók két korcsoportban – 1-2. osztály, 3-4. osztály – versenyeznek. Sokkal több a lány: megannyi virágszál. És néhány komoly, elegáns kisfiú. Van megilletődés, de sokkal több az értelem, a csengő hang és a bátorság. Gazdag Erzsi nyíló tavaszi virágai illatoznak, cinkéi röpködnek a levegőben. És persze beköszön a Hóember.

Verset mondani nehéz, mondja összefoglalásképpen Fűzfa Balázs, miközben „Erzsi néni” mellett megemlékezik a barátról és költőtársról, „Sanyi bácsiról”, vagyis Weöres Sándorról is. Az 1-2. osztályosok versenyében az első helyen végzett a zsűri pontjai alapján Novák Írisz (lám, virág!), a Béri Balog Ádám Általános Iskola diákja a 2.b-ből; második lett osztálytársa, Szabadfi Bence, a harmadik helyezés pedig Szabadfi Mirtillé (Béri Balog iskola, 1. b). A 3-4. osztályosok között a harmadikos Krisztián-Rudolf Kíra a győztes (Bersek iskola), második lett a negyedikes Frank Borbála, a harmadik pedig a harmadikos Torda István (mindketten a Béri Balog iskolából).

Illés Péter igazgató és  Trifusz Péter iparművész, rajztanár gratulál az általános és középiskolásoknak szintén Gazdag Erzsi nevével meghirdetett, élénk érdeklődést kiváltó képzőművészeti pályázat legjobbjainak. A pályamunkákból kiállítás nyílt az iskolában, amelynek jelenlegi diákjai sütötték az ünnepi süteményeket: tulajdonképpen Gazdag Erzsi-virág a piros szívű linzer is.

Gazdag Erzsi Emlékverseny

Helyezettek

1-2. osztály:

I.Ragasits Nóra, Dr. Tolnay Sándor Általános Iskola, Gyöngyösfalu

II. Gergye Liliána, Béri Balog Ádám Általános Iskola, Kőszeg

III. Gáspár Liliána Dr. Tolnay Sándor Általános Iskola, Gyöngyösfalu

3-4. osztály:

I. Kalincsák Balázs – Árpád-házi Szent Margit Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium, Kőszeg

II. Hernigl Lea – Béri Balog Ádám Általános Iskola, Kőszeg

II. Czeglédi Leóna – Árpád-házi Szent Margit Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium, Kőszeg

III. Kalincsák Júlia – Árpád-házi Szent Margit Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium, Kőszeg

5-8. osztály:

I. Szabó Eliza – Stipkovits Dóra – Árpád-házi Szent Margit Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium, Kőszeg

II. Hajdu Evelin – Béri Balog Ádám Általános Iskola, Kőszeg

II. Zsótér Rebeka – Béri Balog Ádám Általános Iskola, Kőszeg

III. Bolemányi Réka – Árpád-házi Szent Margit Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium, Kőszeg

Közönség díj: Ferkodics Csaba, Dr. Nagy László Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény Beszédjavító Általános Iskola, Kőszeg

Középiskola

9-12. o.

I. Pécz Fanny – Jurisich Miklós Gimnázium, Kőszeg

II. Riczinger András – Jurisich Miklós Gimnázium, Kőszeg

III. Hanik Emese – Jurisich Miklós Gimnázium, Kőszeg

Térbeli alkotás

1-4. osztály:

I. Kappel Liza, Agg Csenge, Deme Róza, Kovács Fanni – Árpád-házi Szent Margit Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium, Kőszeg

II.Kalincsák Júlia, Liang Siyan, Hóbor Álmos, Koósz Levente, Koczor Tímea, Spaci III. Gjesika, Mátyus Míra – Árpád-házi Szent Margit Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium, Kőszeg

5-8. osztály

I.Kopácsi Teréz, Gyarmati Blanka, Németh Nóra – Árpád-házi Szent Margit Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium, Kőszeg

II. Bozsó Dorina, Szabó Jázmin – Árpád-házi Szent Margit Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium, Kőszeg

III. Bakos Nóra, Tóth Hunor, Vámos Martin – Árpád-házi Szent Margit Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium, Kőszeg

Különdíj: Bokor Krisztina, Evangélikus Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium, Kőszeg

Versmondók:

1-2. osztály:

I. Novák Írisz – Béri Balog Ádám Általános Iskola, Kőszeg

II. Szabadfi Bence – Béri Balog Ádám Általános Iskola, Kőszeg

III. Szabadfi Mirtill- Béri Balog Ádám Általános Iskola, Kőszeg

3-4. osztály

I. Krisztán – Rudolf Kíra – Bersek József Általános Iskola

II. Frank Borbála – Béri Balog Ádám Általános Iskola, Kőszeg

III. Torda István – Béri Balog Ádám Általános Iskola, Kőszeg

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában