Hadtörténet

2018.03.09. 10:22

A 83-as Vas megye házi ezrede volt

A Lehár-csapatokat a neves zeneszerző öccse vezette az olasz fronton, a Piave folyónál.

Merklin Tímea

Dr. Németh Balázs nyelvész és jogász, hobbija a hadtörténet, kitüntetéseket, egyenruhákat gyűjt. Helytörténettel a 83-as gyalogezredben harcolt dédapja, Kovács Lajos hagyatékában talált fotók kapcsán kezdett foglalkozni Fotó: Unger Tamás

A dédapja harcolt az első világháborúban dr. Németh Balázs helytörténésznek, akinek fő témája a Vas vármegyei katonák hadi tevékenysége. Könyvet is adott ki Ezek nem tudják, mi a háború címmel.

A császári és királyi 83. gyalogezred Vas vármegye „házi ezrede” volt, mivel az 1883-as alapítású alakulat hadkiegészítését, utánpótlását folyamatosan Vas vármegye területéről kapta. A fiatal kutató előadást is tartott erről a Vas vármegyei ezredek és bakák az Isonzó poklában című hadtörténeti konferencián kedden, és ezzel foglalkozik könyvének első része is.

- Állóháború alakult ki a Piave partján, amikor átkerült a túloldalra a 83. gyalogezred. Együtt küzdöttek a 106-os testvérezreddel, amelynek kétharmada szintén Vas megyei katona volt, csak róluk kevés szó esik, mert a harctéren alakultak meg 1918. március 3-án, és rövid ideig, a novemberi összeomlásig működtek – tudtuk meg dr. Németh Balázstól.

- Lehár Antal, a híres komponista öccse a 83-asoknál az egyik ezredes volt, onnan nevezték ki parancsnoknak a 106-osok élére, akiknek indulóját Lehár Ferenc szerezte. Ez jóval komolyabb mű volt a többinél, mivel az ezred-indulókat általában nem hivatásos művészek, hanem katonazenészek írták.

Dr. Németh Balázs nyelvész és jogász, hobbija a hadtörténet, kitüntetéseket, egyenruhákat gyűjt. Helytörténettel a 83-as gyalogezredben harcolt dédapja, Kovács Lajos hagyatékában talált fotók kapcsán kezdett foglalkozni Fotó: Unger Tamás

A Piave

A 83. gyalogezred Montellónál támadott, egy olyan szigetnél, amely a Piavét nyolc részre osztja. Azon a napon, június 11-én áradt a folyó, az átkelést a parton a hegy sziklái, a vízben a homokzátonyok, a hirtelen változó 1-2 méteres mélység és a 18 kilométer/órás sebesség is nehezítette, a katonák egymás kezét fogták, hogy el ne sodródjanak. Ellenséges tűzben kellett átjuttatniuk a ladikokat a túloldalra, miközben véletlenül egy saját ütegük is rájuk tüzelt, rosszul mérték be a célpontot, és egy zászlóalj felét kilőtték, mire elindulhattak volna. A 48 ladikból csak 6-7 maradt. Néhány óra múlva a helyzet olyan reménytelenné vált, hogy vissza kellett fordulniuk. Lehár Antal ezredes utolsóként hagyta el az olasz partot, Weisz József tizedes és Németh József gyalogos vitték át a folyón a vállukon, amiért Arany Vitézségi Érmet kaptak. Lehár maga ugyanezen érem tiszti fokozatát, amelyből összesen kétszázat adtak ki.

Dr. Németh Balázs azt is elmondja: Mikes János püspök is meglátogatta azokat a katonákat, akik Vas megyéből származtak, a 11-es huszárokat, a 83-as és a 106-os gyalogezredet, megtekintette az állásokat, tábori miséket tartott. Repülővel közlekedett, a korabeli fényképeken látszik mellette a pilótája. (A Smidt Múzeumban a 83-as gyalogezredről 32 üvegnegatív található.)

Hobbi

Dr. Németh Balázs végzettsége szerint nyelvész és jogász, hobbija a hadtörténet, kitüntetéseket és egyenruhákat gyűjt, első könyvét is ebben a témában jelentette meg. A 83-as gyalogezredben harcolt dédapja, Kovács Lajos hagyatékában maradt fotók kapcsán kezdett el helytörténettel foglalkozni. A 83-asokról érdemben ő publikált először azóta, hogy 1934-ben megjelent az ezred emlékkönyve (amelyet reprintben 2016-ban újra kiadtak a vonatkozó tanulmányokkal együtt). A dédapja történetét A szárnyas kerék szolgálatában címmel írta meg második könyvében két másik katona pályafutása mellett. Kovács Lajos a császári és királyi vasúti ezredben szakaszvezetőként szolgált, így teret kapott a monarchia vasúti alakulatai működésének bemutatása is. A szerző köreadott egy harctéri naplót a kötetben: Mihalcsics Tódor tüzér ezredesét, aki Pozsony megyei volt, az apja tábornok, 1919-ben telepedett le itt, 1974-ben halt meg, a Jáki úton temették el. 1967-es írásának – amely nagyon precíz visszaemlékezés a frontra – dr. Németh Balázs kötetében volt az első megjelenése. A szerző összevetette pályafutását az ezred történetével, kitüntetései a kutató gyűjteményében vannak.

A helytörténész továbbra is részt vesz a nagy háborúra való emlékezésekben: március 25-én Vasalján tart előadást 15 órától a 11-es huszárezredről Maruzs Roland alezredes és Illésfalvi Péter hadtörténész témái között, és tárlatot rendeznek egyenruha-gyűjteményéből. Később Pinkamindszenten lesz hasonló program. Emléktáblát avatnak a szombathelyi Szent István parkban május 1-jén a 83-as gyalogezred szobrán, a táblán lévő csatahelyszíneket ő írta össze.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában