RÉPCELAK

2018.03.25. 08:00

Egy szobrászhallgató festményei a Répce galériában

Tóth Magdolnának, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar szobrász szakos hallgatójának festményeiből nyílt kiállítása március 15-én 16 órakor a Répce Galériában. A megnyitóbeszédet Torjay Valter festőművész, művészettörténész mondta el.

Budai Dávid

Torjay Valter festőművész, művészettörténész és Tóth Magdolna, a PTE Művészeti Karának szobrász szakos hallgatója a kiállításmegnyitón

 

Torjay Valter festőművész, művészettörténész és Tóth Magdolna, a PTE Művészeti Karának szobrász szakos hallgatója a kiállításmegnyitón

- Magdolnának ez az első igazán komoly kiállítása, mivel négy évig tanára voltam és a családját is jól ismerem, tudom, rendkívül sokoldalú, olyan ember, akinek a tudásból soha nem elég. Ez így volt a művészettörténetben is, amiből tanítottam, és igaz ez a tudásszomj a művészetben is. A középiskolában bútorszakról textilre váltott, és miközben most szobrász szakon van az egyetemen, én leginkább festőnek látom – fogalmazott a művész.

- Most még nem lehet tudni, hogy mi lesz a domináns az életében, hiszen Magdolna még nagyon fiatal, de már most egy olyan alkotóművészt látok kialakulni, aki a legkülönbözőbb technikákat a legnagyobb biztonsággal kezeli, és mindegyik témánál megérzi, melyiket kell bevetni. Képeinek erőssége, hogy ráérez egy hangulat színbeli jellegzetességeire, a térbeli tájékozódás pedig valószínűleg a szobrász sajátosságnak köszönhető. A kollázstól elkezdve az akvarellig, olyan munkákat tudott produkálni, amik megjegyzendőek és élményadóak, egyik-másik nehezen felejthető.

Nekem legjobban azok a munkái tetszenek, amelyek azt a közeget veszik témájukul, amiben felnőtt és amiben él. Különösen szépek a virágcsendéletei, ahol nagyvonalúan, de egyben lényegretörően ragadja meg egy hangulatnak a lényegét. A legszebb képe szerintem az, amelyik a kertjükről készült, mivel a sejtelmességnek és a konkrétumnak olyan ötvöződését mutatja, ami ilyen fiatal alkotótól egészen ritka. Magdolna képeivel soha nem mond többet, mint amire szükség van. – hangsúlyozta Torjay Valter a megnyitón.

A Répce Galéria 155. kiállítása április 6-ig tekinthető meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában