Helyi kultúra

2018.03.22. 14:09

Komédia, de most komolyan! – Zsótér-bemutató a Weöres Sándor Színházban

Uborkaszendvics (vajjal), muffin, pezsgő – és rengeteg bönböri: Oscar Wilde nagyon, de nagyon komoly, nálunk Bunbury-ként ismert nevezetes vígjátékát ezúttal Zsótér Sándor rendezésében, Ernst (komoly) az élet címmel  láthatja a szombathelyi WSSZ közönsége: március 23-án, pénteken 19 órakor a Márkus Emília Teremben kezdődik a bemutató.

Ölbei Lívia

Komoly az élet

Uborkaszendvics (vajjal), muffin, pezsgő – és rengeteg bönböri: Oscar Wilde nagyon, de nagyon komoly, nálunk Bunbury-ként ismert nevezetes vígjátékát ezúttal Zsótér Sándor rendezésében, Ernst (komoly) az élet címmel láthatja a szombathelyi WSSZ közönsége: március 23-án, pénteken 19 órakor a Márkus Emília Teremben kezdődik a bemutató. Vigyázat: „Kutya nehéz úgy hazudni, ha az ember nem ösmeri az igazságot.” (Esterházy Péter: Harmonia celestis, első mondat.)

Fotók: Mészáros Zsolt/Weöres Sándor Színház

De itt most Oscar Wilde-ról van szó, aki azok közé a szerzők közé tartozik, akiktől azok is tudnak idézni egy-egy jó mondást, akik egyetlen művét sem olvasták. Idekívánkozik, hogy „nem a művészet utánozza az életet, hanem az élet a művészetet”; bár talán minden attól függ, hogy honnan nézzük. Nézzük most (péntektől) a Márkus Emília Terem nézőteréről.

Macska-egér játék

Zsótér Sándor ezúttal se bízott semmit a véletlenre. A Bunbury német, Elfriede Jelinek által jegyzett változatát véve alapul Ungár Júlia, a rendező állandó munkatársa, a szombathelyi előadásnak is dramaturgja készítette el a darab magyar fordítását – amely olyan, mintha előbb hersegő, friss uborkába harapnánk, aztán meg édes muffint kínálna valaki. Oscar Wilde – és Elfriede Jelinek, és Ungár Júlia, és Zsótér Sándor – cirkuszi zsonglőrként mutatja meg, hogyan játszik egymással macska-egér játékot a valóság és a nyelv, hogyan hajlik el folyton egyik a másik elől; és végül hogyan ölelkeznek össze mégis. Elvégre egy vígjátékhoz kell a happy end. A színészek is zsonglőrként működnek: Bajomi Nagy György, Trokán Péter, Kiss Mari és Fekete Linda már megtapasztalta Szombathelyen, hogy milyen a Zsótér-iskola (Ibsen: Kísértetek), most Kenderes Csaba, Hartai Petra, Vlahovics Edit és Endrődy Krisztián csatlakozik hozzájuk.

Van egy vidéki fiatalember – Jack: Bajomi Nagy György -, van egy londoni fiatalember – Algernon: Kenderes Csaba. Nem nagyon tudják, mit kezdjenek magukkal. Jack mindenesetre feleségül akarja venni Algernon húgát – Gwendolen: Hartai Petra -, Algernon váratlanul beleszeret Jack gyámleányába, Cecily-t játssza Fekete Linda. Csodálatos, trükkös félreértések és kisimulások – ahogy egy tökéletesen működő vígjátékhoz illik -, de azért nem árt résen lenni: Oscar Wilde tudja, hogy a látszat fönntartásának nagy ára van. Ezért mintha iróniának vetné alá még a vígjátéki szabályokat is.

Díszlet: Ambrus Mária, jelmez: Benedek Mari. Mi a valóság? Mi az illúzió? Esterházy Pétertől pedig azt is tudjuk, hogy „kutya nehéz úgy hazudni, ha az ember nem ösmeri az igazságot”. Igazi csemegének ígérkezik a szombathelyi Zsótér-bemutató. Péntekig feladványnak is megteszi az előadás címe: Ernst (komoly) az élet. Komolyan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában