A szülőföldjükért dolgoznak

2018.03.25. 13:06

Lelkes civilek adtak randevút egymásnak a szombathelyi könyvtárban

Huszárok, tojásfestők és képeslapgyűjtők is eljöttek az első vasi civil randevúra. Szakmai találkozót tartottak a megye helytörténettel foglalkozó egyesületei a szombathelyi könyvtárban.

Szombathelyi Médiaközpont

Fotó: Hornyák Emőke/ Vas Népe

A magyar honismeret napjára, március 24-ére időzítette első nagyszabású összejövetelét Vas megye hagyományőrző civil társadalma. A zsúfolásig megtelt konferenciateremben Nagy Éva könyvtárigazgató köszöntötte a megjelenteket, kiemelve, hogy a helyszínválasztás nem is lehetett volna jobb: az intézmény 1955 óta gyűjti, rendszerezi és teszi hozzáférhetővé a helytörténeti jellegű műveket.

Ebben a munkában nagy szerepe van Szalainé Bodor Edit könyvtárosnak, aki a közelmúlban magas rangú kitüntetésben is részesült e tevékenységéért. A találkozóra eljött Debreczeni-Doppán Béla, a Honismereti Szövetség enöke is; ő a kistelepüléseken végzett helytörténeti munka fontosságáról beszélt.

- Tágra nyitottuk a kapuinkat. Úgy gondoltuk, itt az ideje, hogy megmutassuk egymásnak a tevékenységünket, és a honismerettel, örökségvédelemmel foglalkozó civil szervezetek közösségei tapasztalatot cserélhessenek – mondta érdeklődésünkre a Vas Megyei Honismereti Egyesület elnöke, Zsámboki Árpád. Hozzátette: ők mindannyian a szülőföldjükért akarnak és tudnak tenni.

Ennek hasznosságát illusztrálja az a kamarakiállítás, amelyet a Berzsenyi Dániel Könyvtár földszintjén rendeztek be a szombati találkozóra. Festett tojások, régi fényképek, levelezőlapok, fafaragások, nyomtatott kiadványok és más relikviák meséltek a civilek gyűjtőmunkájáról a látogatóknak, de a huszáröltözeteket is meg lehetett csodálni.

A randevún húsznál is több egyesület képviseltette magát a megye számos településéről, így a szombathelyieken kívül érkeztek Bérbaltavárról, Jánosházáról, Csepregről, Gencsapátiból, Velemből, Körmendről, Celldömölkről is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában