díszbemutató az Agorában

2018.03.05. 07:00

Magyar helyszín és magyar színészek az új hollywoodi moziban, a Vörös verébben

Az Agora - Savaria Filmszínházban díszbemutatón vetítették a Vörös veréb című filmet. A közönségtalálkozón részt vett Pethő Kincső, a film egyik kihallgatótisztjét játszó, szombathelyi születésű színésznő is.

Lutor Katalin

Vágvölgyi András kérdezte a Vörös veréb kihallgatótisztjét alakító Pethő Kincsőt a Savaria moziban Fotó: Unger Tamás

Budapest magát alakítja

Kasszasikerhez szolgált háttérként Budapest, ezúttal tényleg saját magát játszva. Francis Lawrence – többek között a Legenda vagyok rendezője – több magyar színész közreműködésével a magyar fővárosban forgatta Vörös veréb című filmjét.

Lassan kezdünk hozzászokni, hogy a díszbemutatós filmek előtt felkészítenek minket: megrázó képsorok következnek. Mi szeretjük ennyire nézni a szenvedést és a bántalmazást, vagy a film-ipar alakítja így? Bár talán az ember ilyenkor túlságosan is rákészül a döbbenetre, így ezáltal kissé elsikkad a lényeg.

A történet szerint Dominika Egorova (Jennifer Lawrence) prímabalerina a Bolsojban. Egy hangos reccsenéssel bekövetkező lábtörés azonban véget vet táncos karrierjének. Szabadidejében beteg édesanyját ápolja, valamint kapcsolatba kerül rég nem látott nagybácsijával, aki persze azonnal mocskos munkát ajánl neki: így érkezünk el az első, erőszaktól borzolt jelenethez. Dominika pedig „kedves” nagybácsija által a Vörös verebekhez, egy titkos hírszerzési szolgálathoz kerül, ahol fiatal nőket és férfiakat képeznek ki testi és szellemi manipulációra. Főszereplőnk nem teljesít túl jól kiképzése alatt, mégis benne látják a legnagyobb fantáziát: őt bízzák meg egy kettősügynök leleleplezével. De hiába készült fel a nagy csábításra, ha végül ő is valakinek a bűvkörébe kerül: egy jóképű CIA-s, Natanial Nash (Joel Edgerton) a bizalmába engedi – így kúszik halovány szerelmi szál is a filmbe. Viszont nincs igazán felszabadult, tiszta romantika: mintha minden betanult lenne – ez egy igazán keserű világ.

Vágvölgyi András kérdezte a Vörös veréb kihallgatótisztjét alakító Pethő Kincsőt a Savaria moziban Fotó: Unger Tamás

Borzalmas kínzás és oroszos hangulat

A legborzasztóbbak ebben a filmben az elképesztő kínzások, amelyet a vallatásokhoz használnak: a bőrhámozó, a jeges zuhany és persze a gumibot.

A kémfilm úgy szögezi a nézőt a székbe, hogy kicsit kémmé válik általa mindenki: próbálja felfedezni a mélyben lapuló szálakat. A néző közben nem pusztán szánalmat érez a megkínzott nő iránt, hanem szinte már a saját bőrén érzi az ütéseket – megremegtek a moziban a széksorok, ahogy összerándított minket néhány csapás.

De nem szabad elmennünk a szöveg és a nyelvezet mellett, hiszen – bár a szinkron ebben nekünk nem sokat segített – orosz akcentust követelt a film. Jennifer – amellett hogy szőke hajjal már csak egy üveg vodka hiányzott a kezéből – a film egésze alatt orosz ízességgel bolondította meg angolját. Magyar színészeinknek könnyebb dolguk volt: alapból nem anyanyelvi angolt beszélnek, így szinte adott volt a tört oroszos hangzás, amelyet aztán mind tökéletesen hoztak.

Nem igazán lehet időt adni sem a képi világnak, sem a benne használt eszközöknek. A lakásbelsők régimódiak, de érezzük benne a jelenkor modernségét is. A sötét sikátoros jelenetek mellett dróttal kikattintott zárakon át keveredünk a menő, modern kütyükön át az adatszolgáltatáshoz használt floppy lemezekig. Sok mindent felölel a több mint kétórás mozi, de ez teszi időtlenné: bármely korba belehelyezhetővé.

Pethő Kincső is szerepet kapott

A magyar táncos, színésznő Pethő Kincső csupán néhány jelentben tűnik fel a filmben, de azalatt is határozottan nyom egy pisztolyt főhősnőnk tarkójához. Néhány kulisszatitkot is megosztott: milyen volt „majdnem főbe lőni” Jennifer Lawrence-et?

A filmet ő is csak múlt kedden, az európai premieren látta először: a forgatás alatt nem volt lehetősége megismerni a teljes forgatókönyvet sem, így sok minden a meglepetés teljes erejével hatott.

Alapvetően megrázó táncosként végignézni, ahogy egy balerina karrierje romba dől, talán jobban megviselt, mint a sok vér – mondta Kincső. A fegyverhasználat viszont új, ismeretlenélmény volt, a tökéletes megvalósításban tűzszerész is segített: hogyan kell kézremegés nélkül meghúzni a ravaszt. Egy ilyen helyzetben átértékeli az ember az életet, de ez csak film – hiába történhet és történik ugyanez a valóságban. Színészként nem szabad túl sokat gondolkodni mindezen, mert ha az ember magával vinné minden szerepét, nem bírná túl sokáig – tette hozzá.

Az erőszakos jelenetek bár nagyhatásúak, ami a legnagyobb tapasztalat számára, az a profi munka. Egy, akár két nap is eltelt, míg egy jelenetet felvettek, hiszen tökéletesen össze kellett illeniük a filmkockáknak: minden vércseppnek ugyanúgy kell cseppenni az első és a tizedik alkalommal is. A hozzáállás a stáb részéről színvonalas volt, ezt az élményt szívesen viszi tovább magával az ember. Reményeink szerint Kincső egészen Torontóig fogja, ugyanis következő filmszerepe Artúr király legendájához repíti majd közelebb. A forgatókönyv már most bezsebelt tizenöt díjat – izgatottan várjuk mi érkezik el hozzánk a szélesvásznon. Addig a Vörös veréb kihallgatótisztjeként csodálhatjuk vagy éppen rettenhetünk meg tőle.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában