versek mindenhol

2018.04.16. 09:21

A büki iskolában fontos a vers és az irodalom

Versekről, költészetről mindig jó beszélgetni, akár diákokkal is, főleg, ha a város általános iskolájában mindenki fontosnak érzi az irodalmat.

Kovács Ágnes

Büki iskolások a padon: Gulyás Adél, Mórocz Hanna, Tóth Bettina, Kiss Dorottya. Mögöttük Kadarkai Judit tanárnő Fotó: Kovács Ágnes / Vas Népe

A TDM munkatársai városszerte verseket helyeztek ki a költészet napja alkalmából, nemcsak József Attilától, de a világ-irodalom remekművei közül is válogattak. Sok volt a kortárs szöveg: Varró Dánieltől és Lackfi Jánostól, akiknek művei a büki általános iskolások körében is népszerűek.

De ne rohanjunk ennyire előre, kezdjük az elején! A Posztolj verset az utcára! című mozgalomhoz csatlakozott a fürdőváros is. Sulyok Dorisz turisztikai munkatárs és Horváth Lívia marketingmenedzser hónuk alá csaptak egy kötegnyi verset, ragasztószalagot, ollót ragadtak, és elindultak a Sport-, valamint a Kneipp-parkba, ahol fiatalok és turisták fogadták őket. Hiába, a bükieknél vendégszeretetből nincs hiány.

Büki iskolások a padon: Gulyás Adél, Mórocz Hanna, Tóth Bettina, Kiss Dorottya. Mögöttük Kadarkai Judit tanárnő Fotó: Kovács Ágnes / Vas Népe

Megtudtuk, nemcsak magyarul, de németül is olvashatók a költemények. Egy svájci turista, Diana Wolf mosolyogva fogadott minket, elmondtuk neki, mi járatban vagyunk ott. A mászókán csimpaszkodó lányok, Samantha és Selina is odaszaladtak. Elolvasták az Április 11. című verset, tetszett nekik. József Attiláról meséltek nekik a szervezők és erről a jó szokásról, amelyhez Bük már nem első alkalommal csatlakozik.

A következő állomás a Felsőbüki Nagy Pál Általános Iskola és Vendéglátóipari Szakiskola volt. Baranyai Mónika tanítónő elmondta, hogy az órán éppen a tavaszról beszélgettek a gyerekek, ahhoz illeszkedő verseket, dalokat szólaltattak meg, reggel pedig megemlékező, ünnepi műsort hallhattak az iskolarádióban.

Nemcsak ilyenkor téma a költészet, szerves része ez a tan-anyagnak. A csepregi versmondó versenyre is óriási volt a jelentkezés. Lackfi János és Nagy Bandó András verseivel készültek a kicsik. Lackfi neve természetesebben hangzik ebben az összefüggésben, Nagy Bandón talán jobban meglepődtünk, de aki ismeri az eredetileg humorista verseit, költeményeit, az pontosan tudja, hogy Nagy Bandót szavalni miért olyan nagy öröm a kicsiknek.

Az alsó tagozatosok nagyon lelkesek voltak, ők szívesen versenyeztek, még nincs bennük szorongás, és talán több is az idejük, mint a felső tagozatos tanulóknak.

Kadarkai Judit tanárnő hatodikosokkal jött az iskola előtti térre. A jeles napon egy szép kiállítást is rendeztek az intézményben. Szerinte nem kell félteni a gyerekeket, szívesen olvasnak. Sokkal jobb a helyzet, mint ahogyan azt sokan gondolják, vagy mondják. A büki gyerekek értik a verseket és szorgalmasak.

A nyolcadikosok jól és okosan beszélnek az irodalmi művekről, közelebb áll hozzájuk a kortárs irodalom. A hatodikosok közül tízen indulnak versmondó versenyre, egytől egyig jelenkori, huszadik századi művekkel készülnek. Talán meglepő a költészet népszerűsége, de ha a tanárok számára fontos a magyar irodalom megszerettetése, akkor érthető. És Bükön nagyon is fontos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában