Helyi kultúra

2018.04.02. 08:00

Vasi települések, ahol már nem szól a harang – Fűztű és Zuggó

ORBÁN RÓBERT

Kereszt a fűztűi temetőben Fotók: Orbán Róbert

Vas megyében

Vajon hol van Fűztű és Zuggó? Egyáltalán: tudtuk, hogy léteznek ilyen nevű települések? Méghozzá Vas megyében.

Vajon hányan lehetnek, akik a „hová valósi vagy” kérdésre azt válaszolnák, hogy „fűztűiek”. Bizonyára akadnak olyanok is, akik rögtön elkezdenének spekulálni: hogyan is kell érteni ezt a kérdést. Mert hát „hová valósiak” is vagyunk tulajdonképpen? Oda, ahol az otthonunk van? Vagy oda, ahonnan származunk? De honnan származunk? Egyesek szerint onnan, ahol szüleinket eltemettük, gyökereinket pedig ott keressük, ahol a nagyszüleink töltötték a gyermekkorukat.

Fájdalmas anya domborművön a fűztűi sírkertben

A választást és a vállalást akár egy-egy település vélt vagy valós presztízse is befolyásolhatja. Vannak, akik úgy gondolják például, hogy a falusi származással nem kell dicsekedni. Ezen okfejtést követve esetleg odáig is eljuthatunk, hogy a legjobb pestinek lenni – és ugyanakkor nemesi ősökkel is rendelkezni.

Kihaló magyar falvak

A Baranya megyei Gyűrűfű a múlt század hetvenes éveinek elején sokat szerepelt a sajtóban. Akkor a falu utolsó lakója is elköltözött, a település pedig a kihaló magyar falvak jelképévé vált. Sokan felhördültek, hogyan lehetséges, hogy a „szocializmus viszonyai között” eltűnik egy község, semmivé válik egy közösség. Pedig hát nem Gyűrűfű volt az első, nem az utolsó.

Ha Vas megyét nézzük, és az utolsó másfél évszázadot, akkor látjuk, hogy nálunk is eltűnt néhány falu. Nincs már Simaháza, nincs már Benkeháza – és még sorolhatnánk. Fűztű még éppen csak létezik.

A felsorolt falvak nem egyik napról a másikra tűntek el. Előbb majorrá váltak, aztán külterületi lakott hellyé és egyszer csak eljött az idő, amikor elköltözött az utolsó lakó is. Ez utóbbi tényt már senki sem regisztrálta.

Két tagból álló név

Fűztű több évszázados létezés után 1917-ben vesztette el önállóságát. A falut, amelynek ebben az időben hozzávetőleg 150 lakosa volt, Csényéhez csatolták. A helység két egymástól viszonylag távoli településrészből állt, a tulajdonképpeni Fűztűből és Zuggóból. Hosszú ideig a hivatalos iratokon is az egy közigazgatási egységet jelölő, de két tagból álló név szerepelt: „Fűztű és Zuggó.” Zuggóban vízimalom is működött, de ma már bizonytalan, hogy a nevét erről kapta-e – vagy az itt birtokos Zuggó családról. (Az itt élt Zuggó Ignác megyei szolgabírói tisztséget is viselt a 19. században.)

Csendben, békésen. Fűztű és Zuggó közös temetője

Kisnemesek lakták

A Gyöngyös partján fekvő Fűztű soha nem tartozott az erős és népes települések közé. Temploma sohasem volt, lakói megelégedtek egy haranglábbal. Az 1600-as években még jelentős részben kisnemesek lakták. A 19. század elején az itteni földek több mint fele a sárvári uradalomhoz és a szombathelyi káptalanhoz tartozott. A régi gazdacsaládok (Zuggók, Cseryek, Vajkovicsok, Kútszegiek, Tóthok stb.) fokozatosan háttérbe szorultak, helyükre az uradalom munkásai költöztek. Ma az 1907-ben felhúzott ménesistálló számít a legtekintélyesebb épületnek. A majorrá válás előtti régi településszerkezetnek napjainkban csak a nyomai érzékelhetők. Az 1917-es harangleltározáskor Fűztűn egy kicsi, de meglehetősen régi, 1760-ban készült harangot találtak. Bécsújhelyen készült, Cristoph Packendorff öntödéjében. Vajon mi lett vele, beolvasztották, vagy máshová vitték? A harangtorony ma üresen áll.

Kereszt a fűztűi temetőben Fotók: Orbán Róbert

Közös a temetőjük

A település másik része, a csupán néhány házból álló Zuggó a 20. század közepére teljesen megsemmisült. Jó szem kell ahhoz, hogy valaki a régi malom maradványait és a lakóházak téglatörmelékét a bokrok alatt felfedezze.

Az itt lakóknak és a fűztűieknek közös a temetőjük. Ezt a temetőt a két évszázaddal ezelőtt készült térképek is jelölik. Már jó ideje nem temettek ide senkit, de a sírok egy részét még látogatják. Tehát valószínűleg az itt lakó pár emberen kívül is vannak még olyanok, akik „idevalósiak”, itteniek a gyökereik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában