költészet napja

2018.04.11. 15:36

A semmi ágán most versek lógnak Szombathelyen

A magyar költészet napját Szombathelyen az MMIK előtti téren ünnepelték. Egy oldalon Petőfi, a másikon Weöres Sándor fogta össze a verslavinát.

Lutor Katalin

Izgalmas műsorral készültek a fiatalok a költészet napja alkalmából Fotó: Nagy Jácint / Vas Népe

A haloványszürke térkövön iskolás csoportok sorakoznak, biztosan mindenki a rendhagyó utcai irodalomórán Radnóti-sorait mormolja épp: „hogy ne feleljek aznap, egy kőre léptem én”. Itt most a Savaria Slam Poetry csapata okosított kortárs költészettel: Székely Zoárd, Paukovics Gergely, Varga Mátyás és Szabó Laura adták elő saját alkotásaikat. Laura elmesélte, nem szokott külön figyelmet fordítani arra, mikor milyen szöveget mond. Írásai mindenkihez szólnak kortól, érettségtől függetlenül. Számára a költészet, az irodalom a mindennapok témája: minden nap ünnepnap, ha írunk, olvasunk, továbbadunk – mondta Lala.

Izgalmas műsorral készültek a fiatalok a költészet napja alkalmából Fotó: Nagy Jácint / Vas Népe

A hatalmas tömeget általános és középiskolás diákok alkották – jelen voltak többek között sokan, akár osztály képviseletében is: a Szombathelyi Szolgáltatási Szakképzési Centrum Kereskedelmi és Vendéglátó Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma, az Oladi Általános Iskola Szombathelyi Műszaki Szakképzési Centrum Puskás Tivadar Fém- és Villamosipari Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma, a Kanizsai Dorottya Gimnázium és a FÉHE Nonprofit Kft.-től is érkeztek.

Novák Edina, az Agora Kulturális Központ munkatársa arra kérte a diákokat, ne szaladjanak el, vegyenek részt a versutca megépítésében. Petőfi Sándor szobrától egészen Weöres Sándor padjáig húztak ki kötelet a fák törzsei között. Ide lehetett időrendi sorrendben feltűzni a verseket, amelyeket Horváth Zoltán és munkatársai osztottak: 1823-tól 1989-ig. A kinyomtatott színes lapokon persze volt segítség: a versek keletkezési ideje.

Így a költészet napján színes csokrokban himbálóznak majd a versek ezeken a semmi ágú fákon: Kosztolányi kedvenc sárgája mellett tréfás-lila, bor-színű, néma-szürke,

szemérmetes, szerelmes, rikító és szomorú-viola is csalogatja a járókelőket – csak annyit súgnak: olvass el!

Töltse ki költészet napi kvízünket ITT!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában