nem hétköznapi

2018.04.13. 14:00

Feje biciklinyereg, szája szemüvegtok – Leclerc Szelényi Ulrik kiállítása Körmenden

Leclerc Szelényi Ulrik kezei között a biciklinyereg, a vasvilla vagy a kapa művészi alkotássá változik. Munkája játék is: nála a komor, nehéz és örök fém jeleníti meg mindazt, ami vidám, könnyű és mulandó. A Márokföldön élő művész szobraiból Körmenden nyílt kiállítás.

TÓTH JUDIT

Leclerc Szelényi Ulrik a körmendi megnyitón. Vezetéknevének egyik felét francia feleségétől kapta

Leclerc Szelényi Ulrik. Már a név sem hétköznapi, ahogy viselője sem az.

Leclerc Szelényi Ulrik a körmendi megnyitón. Vezetéknevének egyik felét francia feleségétől kapta

Vas és Zala határán

A szobrászművész Márokföldön él, Vas és Zala megye határán, egy kőhajításnyira Szlovéniától. Az út – amely ide vezet -, kanyargós, hepehupás, az árokparton tavaszi virág ékeskedik, a porták udvarain kecskék, birkák, lovak legelnek. Az út mellett – félig szabadon – egy alpaka mereven bámulja meg az utazókat, akik nem sokan vannak még ilyenkor, tavasszal. Márokföld lélekszáma a félszázat sem éri el, itt-ott düledező házak, máshol sáros udvarok.

Leclerc Szelényi Ulrik birtoka egészen más. Talán egy kicsit romantikus vintage hangulatot idéz: fehér ház, kékes ajtók, ablakok. Művészember lakik itt, ezt mindenki elsőre láthatja.

A kapuban két tigrisfoltos magyar agár fogad, de van egy harmadik házőrző is, igaz, ez nem élő, hanem fémből készült műalkotás. Feje biciklinyereg fémváza, harapásra álló szája pedig nyitott szemüvegtok. Az udvar közepén terebélyes diófa, ágain szélcsengők, alatta nyírfából bájos szarvasok. Vannak hatalmas pillangók és egy óriási bogár is, aminek feje hegesztőpajzs lehetett egykoron, testét meg motortankból alakította ki a mestere.

Sokatmondó alkotások

- Egyszer csak rám esett egy vas, vagy én botlottam bele? – teszi fel magának is a kérdést Leclerc Szelényi Ulrik, aki néha fából alakít ki tréfás, ám sokatmondó alkotásokat, de javarészt fémmel dolgozik. Ebben talán szerepe van annak, hogy nagyapja kovács volt. A Németországban született művész emigráns magyar szülők gyermeke, ez a kettősség alkotómunkáját, életét is meghatározza. Játék és fegyelem, vicc és komolyság kettőssége ez. A kemény munkával készült vasdarabok mókája ez a világgal, jelzi, hogy lám, ezt is lehet: nehéz fémből törékeny angyalt, pillekönnyű lepkét, a gazda lábánál csaholó házőrzőt vagy misztikával átszőtt zodiákust.

Leclerc Szelényi Ulrik gyűjti a keze ügyébe kerülő vasdarabokat, a legrozsdásabb darabban is meglátja a szépséget. Kezdetben vásárolta a vasat, majd megnyíltak előtte a falusi házak padlásai, fészerei, pajtái. A művész számára igazi kincsesbányák: a használaton kívüli mezőgazdasági és háztartási eszközök – kapa, kasza, sarló, gereblye, vasvilla, olló, balta -, valamint a régi járművek darabjai nagyszerű alapot adnak egy-egy alkotáshoz. A szobrász rendszerint aranyfüstöt használ díszítésre, ami különlegessé teszi a megmunkált fémet és fát.

A márokföldi művész ősztől tavaszig dolgozik, aztán más feladatok is lekötik: jön a fűnyírás, a terület karbantartása, egy kis kertészkedés a háromezer négyzetméteres birtokon.

Vannak vendégek is innen-onnan, egy jó beszélgetésre betérnek ismeretlenek és ismerősök. Sokszor látogatja a barát, Balogh István Péter festőművész is, aki gyakorlatilag a szomszédból ruccan át, hiszen ő meg Veleméren él, tevékenykedik.

Kimustrált szerkezetek kelnek új életre Fotók: Jámbori Tamás

A Kölcsey gimiben

A művész felesége francia, innen nevének eleje. Edith asszony ezotériával foglalkozik, ő választotta – talán a közelben élő rokonok miatt is – Márokföldet, előtte Franciaországban és Spanyolországban is próbálkoztak. Ma már mindketten nyugdíjasok, portájuk nyitott, bárki betérhet.

Leclerc Szelényi Ulrik alkotásainak egy része most a körmendi Kölcsey Ferenc Gimnáziumban látható. Homo ludens, a játékos, a játékra kész ember – mondta a megnyitón Elisabeth Ledersberger-Lehoczky szobrászművész a kollégájáról. Valóban játékos alkotások ezek, tele ellentétekkel: a torz keveredik a fenségessel, a rémes a viccessel, a kicsinyes a nagyvonalúval, az archaikus a futurisztikussal. Ezek a szobrok az életet hordozzák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában