Mind a városért akarnak tenni

2018.04.23. 11:00

Negyedszázados a csepregi Farkas Sándor Egylet

Kimondani is sok: negyedszázada áll fenn és működik aktívan a Farkas Sándor Egylet. Ha azonban nem régiségét nézzük, hanem az emberi életkorhoz mért évek számát, fiatal: 25 éves, a kiteljesedés korába lép.

Merklin Tímea

A rendszerváltás utáni évek polgárosodó Magyarországán született, 1993-ban. Sudár Lászlóné, az egylet első elnöke megfogalmazásában annak jegyében, hogy „a tagok tudásukkal, műveltségükkel szolgálják a várost, ahol élnek, helyi példaképeket keresve, helytörténetet kutatva”. Az egylet névadójául azért választották Farkas Sándort (1853-1938), mert a település egyik alapműve az általa írt Csepreg mezőváros története.

A Gyöngyöshermán-Szentkirályi Polgári Kör népdalosai is felléptek az ünnepi műsorban Fotó: Nagy Jácint/Vas Népe

Újjáéledt hagyományok

Az egylet számos régi dolgot újraélesztett. Az egyik legizgalmasabb volt a négy éve finanszírozási nehézségek miatt abbamaradt pünkösdi lófuttatás, amely legújabb korában 11 évet élt, segítették a helyi lovas gazdák, a környező falvak is. A színjátszás hagyományát a Tollfosztó és a Csepregi lakodalmas színpadra állításával kezdték újra, 2000-től az Erzsébet-napi ünnepnek része egy-egy új színmű bemutatása. A II. világháború után megszakadt a dalostalálkozók sora, ezért 1996-tól az egylet ezt is felkarolta: Dalos délután címmel kezdték újraszervezni. 2011-től részt vesznek a Városfesztivál szervezésében, együttműködve a művelődési házzal és más civil szervezetekkel. 2016-ig Nádasdy Anna és VI. Zrínyi Miklós főúri esküvőjének megjelenítésével, reneszánsz tánccal és egyéb programokkal járultak hozzá a fesztivál színessé tételéhez. Az egylet népszerűsíteni kívánta az olvasást, ezért olvasókört alakítottak, megjelentettek sok saját kiadványt, köztük havilapot 1995-től 2001-ig, naptárt, a Répce mente meséit és mondáit, értékőrző helytörténeti munkákat, Csepreg irodalmi múltjára és népköltészeti hagyományára vonatkozó művet, összegyűjtötték a régi városi képeslapokat és fotókat.

Haizler Ákos és Sági Ferenc a jubileumi kiállításon, kezükben az egyleti kiadványokkal Fotó: Unger Tamás/Vas Népe

Kiadvány és kiállítás

Az egylet történetét jubileumi kiadványban és művelődési házban rendezett kiállításon is feldolgozták. A képes összeállítást Sudár Lászlóné és a jelenlegi elnök, Sági Ferenc gondozta. Szintén közös munkájuk a legutóbbi egyleti kiadvány, az Akik tollat fogtak című antológia, amelyben a vidék költőit gyűjtötték össze. Az ünnepi könyvhéthez kapcsolódóan Sopronban mutatják be, ősszel Szombathelyen.

- Érdekel a helytörténet, a barátaim is tagjai az egyletnek, jó a közösség, és mindannyiunkban közös a Csepregért való tenni akarás – mesél motivációiról a most 70 éves Sági Ferenc, aki másfél éve elnök, előtte titkár volt. Gyermekkorában is színjátszó volt, így ez a hobbija kisebb megszakításokkal 63 éve kíséri az életét.

Hasonlóképpen viszonyul az egylethez a helyettese, Haizler Ákos, aki 15 éve felesége, Éva után lépett be, sok barátja van itt, de más közösségeknek is lelkes tagja: így az egyházközségnek, eljár a borosok közé, és ő a vezetője a citerazenekarnak, színjátszó és rendező is. Az egyletnek 35 tagja van, közülük 16-17 aktív.

Az április 16-án bemutatott jubileumi műsorukat úgy állították össze, hogy egy kis ízelítőt adjanak a 25 évből: volt népzenei összeállítás, cigánynóták, retró könnyűzenei blokk, közös dal a helyi vegyeskarral és a Szentkirályi Polgári Kör Nóta- és Népdalkörével, a meghívások rendszerességében edződő testvérkapcsolat megpecsételésére.

Önkéntes munka

Az egyleti munka azt jelenti, hogy mindenki önkéntes alapon, honorárium nélkül dolgozik, szabadidejében. A család toleranciája is szükséges, hogy valaki évtizedekig tudja folytatni ezt a tevékenységet. Nemcsak a közösség megtartó ereje, a színes élet miatt csinálják, hanem az identitásformáló hatása miatt is, ha bárhol megnyilatkoznak programjaikkal, úgy érezhetik, hogy Csepreg város küldöttei voltak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!