kulturális örökség

2018.04.30. 10:00

Népzenei találkozót rendeztek Bükön

Egyre nagyobb szerepet kap a városban a kulturális örökség ápolása. A napokban népzenei találkozót rendeztek, amely egy tavalyi verseny folytatása volt.

Kovács Ágnes

A regionális néptánctalálkozók, a táncházak, a népzenei koncertek mellett a Vass Lajos Népzenei Szövetség is egyre több rendezvényét viszi el Bükre. Tavaly ősszel bemutatták a környékbeli együttesek, népdalkörök, szólisták a produkcióikat, amelyeket a zsűri a Sümegen megtartott Vass Lajos Népzenei Verseny országos középdöntőjébe javasolt. Ezt a megmérettetést segítette a Bükön rendezett népzenei találkozó, ahol a szakavatott zsűritől még útravalóként jó tanácsokat kaphattak a szereplők. A műsorban szerepelt a citerás Tavaszi Szél Táplánszentkeresztről, a büki Napvirág együttes, László Lili szólista Bükről, Várkonyi Gabriella Sajtoskálról, duettet énekelt a büki Várkonyi Gabriella és László Lili, szerepelt a büki Keltike is. A felsorolt együtteseket, szólistákat a nemrégiben kitüntetett Pintér Anikó készítette fel. Bemutatta műsorát a Völcseji Népdalkör, a Vassurányi Dalkör és a Répcementi Férfikar. A színvonalas bemutatót követően értékelte a szakmai zsűri a dalokat, látta el tanácsokkal a csoportokat, szólistákat. A zsűri tagjai volt Tanai Erzsébet, a Népművészet Ifjú Mestere, a Vass Lajos Szövetség vezetőségi tagja, Varga Diána, a Népművészet Ifjú Mestere, népiénektanár, Vass Lajos-nagydíjas népdalénekes. Egy-egy ilyen bemutató, találkozó segít megőrizni azt a népdalkincset, amire a bükiek, illetve a környező településeken élők joggal lehetnek büszkék. A Vass Lajos Népzenei Szövetség gyakoribb jelenléte a városban pedig az önkormányzat kulturális koncepciójának fontos része. ká

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!